CC台唔俾人講掃條碼 想知動物台巴打以前玩04嗰部條碼機係點樣講掃條碼個動作

70 回覆
6 Like 47 Dislike
雖然fax俾人用傳真俾人同傳俾人都好似冇乜問題
但其實只係因為咁啱傳真有個傳字
將傳真換做藍芽就會明
藍芽俾人同傳俾人都係冇問題
因為"傳真/藍芽俾人"都只係描述緊用乜嘢方式去傳俾人
傳真用"傳俾人"係省略咗個媒界 唔係省略"傳真"
有用過掃描器就知道入面有條嘢會打橫咁樣掃過去,用掃嚟講同時都代表掃依個動作喎
香港粵語(英語:Hong Kong Cantonese)亦稱港式粵語、港式廣東話,為香港人的通用語,香港人一般慣稱為「廣東話」或「中文」。香港粵語源於廣州,故與廣州話互通。因為粵語地區各地交流頻密,部份香港粵語詞彙被借用至其他地區,包括回流廣州,互相影響。香港粵語加入了不少英語及其他外來詞,亦有口語、俚語、及粗口,以及術語等。

香港人講話時普遍習慣夾雜英語單字,主要是名詞及連接詞,例如:「hard disk」、「email」及「notebook」等等,部份學者及專欄作家認為是香港的文化特色。另外,在夾雜以復輔音結尾的英語單詞時,說話時有時候會省略韻尾。

不過可能我以偏概全啦,咁我收返「正常香港人」改返做大部份香港人,ok?

另外想請問我嗰句點樣唔係反問句?
咁電話入面係用咩掃
早廿年得香港人講野先會中英夾雜
大陸仔係理解唔到
out date咗嘅約定俗成唔等於蝗語,正如以前啲人打字打唔到口字邊嗰啲字會打個o字落去,唔通又將所有嘢當成蝗語咁笨柒
就算講埋上面提及嘅03暴龍機,擦卡碌卡插卡都聽過,嗰陣洛克人嗰部先係插卡,所以會問返對方唔好搞錯部機

根本走去定義一種講法先係正常香港人已經on9,就算肥妹粒的嗰類童謠喺個網上搵下都知有唔同版本,憑咩你覺得嗰啲講法先正宗香港人,食撚矇咗

傳統掃描器有圖
以前同fd 玩係講「照下張卡 」因為有盞紅燈

細個唔識咁多英文 都唔知咩叫「掃瞄」

依家有時會講「照下個 code 」
通常就講「scan code 」

但真係冇用過「掃」 第一次聽「掃二維碼」係以前we7盛行果時

其實睇完張gif應該都知掃有佢嘅理由
再舉多個例子去百佳買嘢條code有時都唔係掃一次就得
個牙姐左掃右掃咁樣整極都唔得最後靠打字,依啲應該係香港人日常嚟
如果用掃呢個字一般會講成掃code
而唔會講掃條碼
去百佳買嘢更加唔會講「掃」
會講「嘟下個barcode 」
同八達通嘅道理一樣

舊時用信用卡你又會唔會講「掃卡」?掃瞄磁帶喎

「掃」「嘟」「碌」呢啲都係形容當下動作嘅字

你scan QR 果陣會唔會好似用暴龍機咁「掃」個QR ?

廣東話同普通話呢類嘅分別係在於

廣東話係形容當下動作
而普通話係簡化成個詞語「掃瞄條碼>>掃碼」

我地用手機去「影」個QR 又或者我講嘅「照」
呢個動作點會令你聯想到個「掃」字?
掃描器係真係用嗰條嘢去掃過一個區域
而電話從來都冇一條嘢掃嚟掃去
兩樣嘢個工作原理唔一樣都可以拉埋一齊講

而且而家好多scanner都仲有嗰條嘢去做掃瞄
點樣為之outdate

仲有我又冇話係蝗語
駁唔到唔回我咪算
唔洗又屈人又鬧人笨柒
「點解一定要用中文講」原來有既定答案咁你而句係反問緊啲咩
細個一係scan code,一係嘟下個code(百佳收銀會嘟一聲)
有晒動作都仲要覺得得大陸先可以咁樣簡化
因為scan個講法多啲人用所以覺得掃個講法係大陸嘢係勁低能行為
見過台仔反依啲嘴反到神經病,俾人屌幾十年前有人用開點解要送個字俾人
事實你又搵唔到十足證據抹殺掃個講法
最弱智係淘嘢依啲擺明淘寶前冇依種講法又默許,反而走去反啲簡化字
見過燒烤都反要講BBQ係唔係弱智
超市咪超市,掃條碼咪掃條碼,截的咪截的
反到冇嘢好反隨街見到粒簡化字眼火爆又反一餐
明明本身隻字就有人用開
淘嘢同手機都接受到偏偏接受唔到簡化縮寫
反掃字唔係反電話掃,搞清楚人哋反緊啲咩先講
玩日版數碼暴龍機?識玩一定玩国產
你話置頂部機咁真係有掃過去用掃都冇問題
但係而家啲條碼真係唔係掃過去
電話(掃瞄工具)掃瞄二維碼(條碼)只係例子
惠康百佳個收銀會用"嘟" 但唔會用"影"/"掃"
電話會用"影"/"嘟" 但唔會用"掃"
置頂部機會用"掃" 但唔會用"影"/"嘟"

1. 用部機掃(過)條碼
2. 用部機掃瞄條碼
有啲特殊情況1可以代替2 但唔係所有都可以
部暴龍機可以用掃係因為你個動作係掃過去
你將所有唔同情況下嘅掃瞄條碼等同掃條碼
人哋舉個反例出嚟就話人係反XX掃唔係反掃字
你先應該搞清楚人哋反緊啲咩

你要讚成某啲情況用掃係啱完全冇問題
但唔好某啲情況啱=所有情況都啱
高橋李高唔高質我唔知 不過高質李依一啲都唔高質
百佳係掃,運輸帶送到個收銀個收銀順手掃過紅外線條碼機將件貨移到消磁區

成個流程:
運輸帶>>>>收銀隻手>>[紅外線條碼機]>>>>消磁區

隻手肯撚定係掃過個條碼區先可以去到消磁區

宜家唔撚係話嘟唔得,問題係用掃冇出錯,無論簡化又好定係動作都係符合實際情況

當然你可以拗手機影個QRcode唔係嘟又唔係掃,問題就係其他條碼習慣用掃嘅情況喺約定俗成咪繼續講掃囉,唔知屌掃code嚟做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞