新鴻基、長實、恒隆嗰啲大地產商嘅物管好唔好做?

31 回覆
0 Like 8 Dislike
啱啱畢業做緊廢青,又想試吓物管,如果由assistant 做起,通常幾多人工?或者前途好唔好?🤔🤔

有冇ching可以解答下小弟問題🙏🏻
12000-14000
做物管慘撚過做看更
有個朋友收到offer係assistant 17k,係咪已經算好高?佢話做office
乞食文科仔
物管問題一律建議轉行
做緊物管留名
要帶老母番工
物管本身已經係俾狗做
物管原來咁低人工
Ching做緊商廈?私樓?
16-17k算低?我唔太清楚🙇🏻‍♂️
Ching 有冇建議?本身都乞食科🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
愈大一定愈多做

因為公司職系大 資源多 唔會全部野比你一個死掂佢

你真正要考慮既問題係 物管係工程界最無前途既工作

真係修修補補 行行企企

果d經驗係考唔到專業牌的 (no matter HKIA or IE or IS

睇你甘唔甘心一世物管囉
樓豬,小弟請緊個設施助理,17k,有冇興趣
物管係咪既係嗰個入左院日日出通告嘅屋苑經理
商場物管,識啲英文,識handling
A仔已經好快上到SO

之後就睇你做嘢熟唔熟手,有無風範
hand唔handle啲租客同員工,清潔/保安
有ad hoc嘢, 由其retail promotion嘅活動
同其他dept coordination夾成點

有headcount 又叻仔
咪上AM之後就繼續啦

最後咪望住CGM嚟努力
一開始傻鳩咁入商場一定係比人屌㗎啦

上到CGM依啲sector head位都7,8萬起跳
鐘意俾人當狗咁撚嘅,請去
Thanks ching我認真諗下先
收到曬🙇🏻‍♂️
但如果係商廈物管呢?
商廈姐係office / retail樓上
相對簡單,無挑戰性,多tenant掉鎖匙
姐係會好多單位要做distraint
變相同leasing夾啲欠租/單位還原/漏水吱膠
乜乜柒柒都有

姐係 雜工式office工 唔使你落手
但要夾 要做外判mgt 做paper work野

物管係辛苦,但學野快肯吸引,跳兩跳
好快上位

利申 leasing撚
明白🙇🏻‍♂️唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞