完全無概念-700尺村屋 二樓連天台 全爆重拉水電 做埋外牆天台滲漏 加太陽能板

33 回覆
1 Like 9 Dislike
請教一下各位,700尺村屋 (二樓連天台)如果全爆重新拉水電,間成做3房 2廁 1廚,加做埋外牆同天台滲漏,最後天台整埋太陽能板,要大概預幾多錢?
我完全無概念,搵設計公司先定係點樣先 麻煩晒咁多位
搵太陽能公司報價起個頂先,之後再裝玻璃屋
之前做開太陽能,但依家冇做,可以睇一睇我之前開嘅post
想嘅可以介紹返我舊公司畀你
70-100萬
我自己整,成萬5銀左右一日先4度電到,未計自己人工
50個 裝修左右
30個裝太陽應版
搵間設計公司 傾好哂有咩概念 點樣做 叫佢畫齊Design比你先
傾果時問下有無相熟既裝修公司+太陽能板承包商
有既 到時有哂Design叫相關公司報價又得 自己外面搵人報價做都得
姐係我可以比錢佢畫完圖,拎比人地再做 我驚拎去第二度佢地會刁難話啲圖唔係佢地畫/設計,唔識整個啲野etc
我想整完個太陽能板可以用下面個空間炸
如果出黎既圖一般工程/裝修公司唔識做 你應該仲驚 即係佢既設計有問題
而且你比得錢 Design既擁有權係係你度 唔使擔心
太陽能板搵返專業嘅搞
預60-80啦,我唔係全爆加整太陽能板大概50左右
Lm睇大家樓梯同天台點整
整緊太陽能天棚
唔使廿萬
好似抵喎!
廿蚊一日兩年多啲都回本了
其實我 quote 過幾間都係差唔多呢個價
平啲嘅就用無咁靚嘅料
貴啲嘅就會做埋隔熱板
支架粗幼、用料都會有分別
前排問過 半頂太陽能屋大約 18-20
太陽棚就10-15都有
太陽板,搵笨,嘥地方/長期維修費

150萬走唔甩
100個up
如果要中電回購電力,最好搵返中電認可太陽能公司,依家好多細公司,裝咗太陽板後中電話夠線/唔合格,唔同你回購。間公司又拍拍屎忽摺埋走佬fb見好多苦主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞