【氣象】(2021年11月上旬)本週後期氣溫相當溫暖,亦有一兩陣雨。一道冷鋒會於星期日橫過華南,氣溫顯著下降

583 回覆
11 Like 5 Dislike
漸凍人Rap
好乾
係時候全身要塗lotion既日子
4度中
係屋企仲開緊風扇著短袖
最凍都係得15度
下個星期一又熱返
今年好似話係拉尼娜現象?
都唔一定長期十度以下嘅
年年呢個時候換季都唔知點點換
一時冬天衫一時夏天衫
我家下寒冬衫~又變返做夏天衫
寒潮已經橫過天涯海角,三亞氣溫落到20度左右

主體冷渦就橫過渤海進入中國東北,內蒙古東部同遼寧都出現嚴重暴風雪,而吉林同黑龍江就出現凍雨現象:
內蒙古通遼截至晏晝四點錄得65厘米積雪,打破該省有記錄以嚟最大積雪量

今日上晝工作人員量度積雪深度嘅情況

今日中午同夜晚嘅對比
遼寧鞍山錄得34厘米積雪,同樣打破當地記錄,部分地區積雪量達90厘米

(註:降雪量=/=積雪量,雪嘅體積比水大,降雪量係以降雪化水之後嘅水平計算,而受濕度、溫度、降雪形態等因素影響,降雪化水嘅比例會有唔同,兩者比例由3倍到20倍(北方一般1mm降雪<=8mm積雪,南方比較低)不等,因為咁十幾毫米嘅降雪已經足夠喺地面鋪層十幾厘米深嘅雪。舉個例子,西藏聶拉木曾經錄得一日降雪量196毫米(1989年1月),積雪深230厘米,差距達到12倍)

至於哈爾濱今日較早時受溫帶氣旋影響,出現逆溫層,降水形態劇變。

哈爾濱本身落大雪,到咗今朝受氣旋影響回暖變咗落大雨,然後中午底層寒潮增強地面氣溫回落到零度以下變成落凍雨,今晚暖區走咗冇逆溫再落返純雪
水、冰、雪三溝為呢一個冰城帶嚟罕見奇觀。

雖然係罕見嘅奇境,但落凍雨唔係D咩好事。
凍雨有機會因為太重而壓斷電線同樹枝,一條條凍雨斷咗嘅冰條亦都有機會責傷人,雖然畫面好靚但都好危險下。
有D似山竹個次
部份地區90厘米積雪
即係一踩就沉咗半個人落去
Btw最後個雪景幾靚
千年一遇
依家都唔係好凍
請問下大家
下一波冷鋒幾時到
邊個網有得睇
熱醒咗
thanks
根本有太陽就唔會點凍
洋蔥式穿衣
好dry
去到今朝中氣愛喺通遼度雪深果條友嘅大髀位

凍死人未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞