生唇瘡點算好呀

89 回覆
2 Like 2 Dislike
係呀 好貴 勁細支
咁你講個隻大約幾錢
係呀 但個嘴有水泡個時抹嘴真係痛苦死
好似70幾
你上網搵下或者出面藥房問下
一開始紅就用雙飛人,一晚就唔會發,唔會出小水泡。但最好隔多一丶兩日先錫條女,始終怕有病毒殘留。

利申:現在一有小小紅都即刻用雙飛人
點解用雙飛人?就咁搽?
用棉花敷。 因為有次啱啱開始紅有少少輕微腫。又唔知搽咩,屋企有支雙飛人就乜都試吓,又真係work.
我發現我酒精都無用,都照發,我呢2個月生左第6次唇瘡,今次仲要上下唇各一半嘅面積生唇瘡,好嚴重,我平時都有食維他命B同c都冇用,維他命B集都試過,究竟仲有咩方法?
你係咪本身個人弱,食d維他命B雜
Touchwood 我用左已經冇發。但有時一見小小紅就敷一敷
食過,無用..
Feel到有少少腫脹就搽acyclovir基本上唔會出到水泡 好快會好
如果成日翻發其實要檢討下自己d生活習慣 免疫力好就唔會有事
有運動開十幾年都冇翻發過 上年做完個全身麻醉要開刀既手術就即刻黎料
食藥最快好
個嘴成日紅腫痕個時已經見到啲水泡仔
十幾年無返發咁勁
食咩藥呀
我自己
Acyclovir 400mg
連搽acyclovir都慳返
我用開好平嗰隻"口健樂 唇瘡"
其實一feel 到想發,就要搵野搽去襟佢落黎,後續一係發唔成 or 即使發都會好得快啲。
上星期天氣乾燥,嘴唇爆坼無搽潤唇膏,咁岩果幾日又唔夠瞓,第二日即刻黎料,對上果次生已經係大半年前既事,依家載住口罩講嘢成日掂到d焦,好怕個塊焦會提早刮甩,到時又要再等耐d先好
我之前都係用口健樂 用完乾左佢會有塊膠痴住個嘴咁
但通常都係會爆到七彩
想知你用口健樂個時會點清潔個嘴
一日搽多幾次就冇事
我上次訓緊醫院都見到少少水泡仔即刻搽 最後都係兩日就冇事
Keep住訓夠食足做下運動 免疫力夠好其實好少機會爆
原來可以口服,搵下資料先,多謝巴打
建議食下b雜
以前經常生 ,食完b雜後已經好耐無生過
個口罩係咁刮到啲焦個感覺好差
好啦 我會做運動架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞