眼鏡用乜鏡片好??

21 回覆
1 Like 1 Dislike
睇中左副THOM BROWNE, 諗緊用咩鏡片好?
近視 散光都450左右, 基本上都預要用訂造鏡
利申:用緊TOKAI 1.67 LUTINA
想試變色鏡,諗緊好冇用HOYA 1.67 SENSITY 2
有冇咩其他推介???
蔡斯
去利園個門市配
想知有咩分別
因為我平時係鋪頭配埋
其實ZEISS係咩價位....
我知ESSILOR/HOYA/TOKAI E D都係3千零蚊, 覺得ZEISS會天價, 一路都冇留意過佢幾錢
我粗戴用阿菠蘿變色鏡,平好多
三千零有交易
都係睇spec
重點係,深度數鏡片唔會有縮眼問題
好多時見佢地有好多條LINE,其實都唔係好識分,多數都要佢SELL我個隻
要進修下
想一步到位解決縮眼問題,有冇話邊隻好
想要1.74,請問大概幾錢
留名
想知唔同牌子鏡片個分別係咪真係咁大
以前配過咩hoya 成1500
而家個副係 owndays 框連鏡都係千
不過好似係自家鏡片
我feel唔到個分別 好似差唔多
定係要再貴D 出黎效果先大
你又要變色又深散光應該選擇唔多
蔡斯 or pentax
另外揀個細框都有幫助
hoya 其實好廢
Essilor基本
視光師驗眼都好重要
瞳距、焦點、個框fit唔fit全部都有關係
香港人鼻樑低如果戴一體式鼻托膠框好多時都唔fit
托唔起副眼鏡,成日跌,個焦點唔正會有影響
重則就掃眼捷毛

owndays;jins;zoff 全部大陸廠出鏡片
主要分別係鍍膜耐用度同功能
Essilor 個鍍膜真係做到防霧嘅
不過打理得唔好都係會失效
thx bro
好詳細
下次有機會試下d貴鏡
阿波羅已經好好用
如果ZEISS 1.67 PHOTOFUSION DAVP 同HOYA1.67 SENSITY 2比,邊隻好D?
岩岩發現睇中個副THOM BROWNE 上網做緊特價....平香港幾舊水, 如果上網買框自己去配有冇邊到好?
新黑,貨倉,blackzmith鏡片價錢合唔合理? 定係食水深?
蔡斯喺利園一期有門市
其他地方個價錢就浮動啲
旺角魯家眼鏡個驗眼幾細心
上次去配依視路,無hard sell我配貴啲嘅鏡
四副眼鏡都係用阿波羅1.67
我都係thom browne配zeiss
框就5k 鏡就6k
鼻樑低戴一體式會跌係可以較,但要用機較
反而戴一體式問題係下框可能會貼到塊面
呢樣就無得搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞