「讀書撚」 簡單同你講下到底用 Goodnotes 好定係Notablitiy

39 回覆
5 Like 7 Dislike
其實兩個app 分別唔大,各有優點
如果你地係jot note

以打字多
Goodnotes 會係最好
- 佢有獨立字框 你鐘意放邊都得

以手寫/教書多
Notablitiy 會係最好
- 分頁冇delay
好在係有得連頁 你可以一筆寫埋落下一頁
唔會好似goodnote 咁會有條gap 唔比連落下一頁
- 有錄音 (未用過)

其他功能冇撚分別

利申 兩個都有買
最近轉左去goodnote 因為notablitity 同連登打字一樣 要用空白鍵就位
但分頁好方便

可惜it 撚d code要打字多
屌你老母
快撚到
notability無得直接開幅圖嚟寫嘢
成日咁做
notability
notability啲file分類好反智
goodnotes好似電腦可以folder入面有subfolder咁樣自然好多
notability可以錄音真係好好用
用緊notability
用緊notability
貪佢平啲
一樣58$ wo清
半年前買$28
話時話有冇人用notion?
Notability
但近排好多人講notion, 有冇人可以講下有咩特別?都係可以手寫定係點

不過notability真心打字好唔方便 如果用單行紙 一打字啲線就會變形勁怪
有,不過棄咗

轉咗用iPhone 個notes 同reminders

iPhone iPad MacBook iMac 自動sync 好方便
GoodNotes 純粹好似靚仔d
Notion 唔可以手寫

唔釨咁懶

自己上YouTube 睇介紹啦
香港人整嘅app唔係唔支持啊
最近開咗個account諗住用
但真係需要時間去摸索個system
睇嚟要等sem break先得閒慢慢研究
用開one note
所以答唔到你邊個好啲
上堂用notability 比較流暢同順手, 溫書上堂返工開學用goodnote因為有分頁, 可以開10幾個檔都冇問題
onenote係咪仲係垃圾無限canvas?
係,不過上堂寫低既野要導去goodnote又要load一輪好煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞