30萬裝修381呎顯徑邨租置單位 32歲港男100日親手翻新成日本仿古民宅

237 回覆
452 Like 35 Dislike
放白蟻
你日日都開冷氣一定贏返佢

利申
試過樓下部冷氣向上吹,講完都無用,我決定一出門口就較到部冷氣16度兼關密所有窗

樓下個後生上黎代佢老母say sorry

大把人拆左道濕鳩拉閘 仲玩埋電子鎖
其實冷氣個出口位最多都叫可以打平吹 我唔明點解可以向上吹
其實都ok嘅 不過見佢自己屋都放張介紹白卡紙喺d乜乜物物隔離就好似做多左
香港真係花錢裝修好過花錢買靚樓
香港人工材料平
同一個價裝修到舒服實用好過買大少少
如果唔係裝修落公居到
呢個裝修放出去果時都值錢
旁白係咪鼻塞聽得好辛苦
係幾有味道,叻仔
希望佢隔離樓上樓下冇痴線佬啦
佢都講話細個睇日本古物係受老豆影響

又有個auntie係研究古藝術

擺明係中產家庭先培養到啦
唔知喺入面搞野會唔會好feel d又可能易啲呃蝦條
咩人會有需要喺房擺張字畫再好似博物館咁喺隔離貼張紙介紹幅畫
佢只係儲嘅嘢咁啱係古玩同傢俬可以拎嚟用 唔代表佢低物慾

如果有條毒撚去日本學整figure 拎幾十萬將間屋整到玩具博物館咁
啲公仔多到要租7000呎倉擺 然後順勢開鋪賣玩具
你會唔會話佢係低物慾吖
好有feel
整得幾靚
可惜太貪心 樣樣嘢都想放
搞到間屋密質質 行步路都無位
日本人最重視空間感 佢仲要住咗喺日本10年 無理由唔知
其實入到屋得幾個焦點就夠
低物慾就係行簡約主義 但間屋明顯唔係
裝電子鎖仲用鐵閘?on撚9
貼張紙介紹呢吓真係dunno do what
明明佢都係一條友住 自己知係咩嚟咪得囉
就咁去ikea執個爛9膠架擺到衫就算 就真係低物慾
唔係想同我講幾皮運個櫃嚟係叫必需品掛
上面仲有人叫我分清want / need
條友大把錢 2個專業人士阿哥 又開鋪

咁都比連登仔笑住
Er… 冇咩特別咋辦
而且仲有種好唔自然嘅感覺
睇到最後
仲要搞埋studio 餐廳
原來係廣告黎
30萬其實可以俾人裝。
極簡主義係將時間金錢放喺自己真心追求嘅野身上

唔係求其買個膠架喎師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞