有冇人試過搵dog trainer

74 回覆
7 Like 5 Dislike
叫mack 淨係上左佢一堂 上完第一堂覺得已經改善到某啲問題 但佢話要交功課等佢評估進度先會上第二堂 (其實已經比左錢)
我搵嗰個叫mack 淨係上左佢一堂 上完第一堂覺得已經改善到某啲問題(扯繩 出街見到其他狗想衝埋去都好左) 有少少伏係佢話要交功課等佢評估進度先會上第二堂 (其實已經比左錢)
做一隻有性格既狗有乜問題
佢細個個陣我都好細個
老母無由細到大教佢
放棄咗
我前排都有問過幾間dog trainer
佢地話我隻狗適合做上門訓練多啲
因為我隻狗係唔識同其他狗狗社交+吠叫+柯尿問題
想知正向trainer同普通有咩分別?
如果你真係完全唔識點教,睇完啲教狗youtube片自己試一排都搞唔掂嘅先搵dog trainer, 因為啲training始終都係要靠自己去keep先慢慢有成效,所有dog trainer都係教個主人點樣教而唔係教隻狗。Eric Ko啲片有用,不過要對症下藥。教狗要用好多時間同耐性去train, 唔急得,呢條路好慢長,加油。首先自己都唔可以軟弱,係錯嘅就要狠心啲,啱嘅就立刻比獎勵,同埋用P繩啦。你想隻狗變好遇到咩都唔好逃避,需要克服,你要陪佢同佢一齊去面對,你係佢主人黎。
宜家先出現
SH!
講真
如果搵dog trainer 建議搵正向訓練既
因為狗狗好多行為問題都係因為緊張
點樣令佢唔緊張 同埋俾佢知道咩係正確既社交先係重點

香港好多傳統既trainer都主張隻狗做錯就體罰(例如用p繩chok)
其實好容易令自己隻狗更緊張
重有機會引發其他行為問題

可以試下Eddie Choi
P.s. 無搵佢教過我隻狗但有上過佢既dog training course
其實首先你要令隻狗唔討厭個門鐘
門鐘同野食應該要同時發生
咁佢先容易對門鐘產生好既聯想 (counter conditioning)
門鐘=有零食

一開始可以係離門鐘遠少少既位置開始訓練 慢慢再拉近個距離
松鼠狗世一
其實師兄你岩
外國既dog training society 都無話邊套理論係比較superior
不過正增強負增強既理論係狗狗過份緊張或者焦慮既時侯通常都唔適用
所以我先會推薦正向
始終係溫和既入手方法

咁師兄隻狗最後train唔train得好
師兄請問可否share下詳情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞