貝佐斯規定湖南養女每星期使39萬零用錢!網民酸爆:遲咗少少起身都使唔曬

293 回覆
627 Like 16 Dislike

亞馬遜(美股代號:AMZN)創辦人貝佐斯(Jeff Bezos)的首富地位最近被Tesla(美股代號:TSLA)馬斯克(Elon Musk)奪去,但身為世上第二富有的人,不知道當他子女的滋味是如何?據外電報道,貝佐斯要求他的湖南養女每週一定要花光5萬美元(約39萬港元)零用錢。

繼父改變了貝佐斯一生 綜合外媒報道及公開資料,貝佐斯於1994年創辦亞馬遜,該股目前市值超過1.7萬億美元,而貝佐斯身家亦達1,970億美元。 然而,貝佐斯卻有一個不太幸福的童年。他親生父親拋棄妻兒,剩下貝佐斯與母親艱苦度日,直至母親改嫁,繼父的出現,改變了貝佐斯的一生。 繼父對貝佐斯寵愛有加,在貝佐斯創業遇上困難時,繼父更是出錢出力幫忙。

收養被拋棄在公園的小女孩 因此貝佐斯繼承了繼父的善良,即使自己已經有3個兒子,他仍在2006年收養了被拋棄在公園的中國湖南省小女孩,並對她寵愛有加。 據外電報道,由於這個養女像貝佐斯小時候一樣,因為家貧而不敢花錢,為了醫好養女這個「病」,貝佐斯規定她每星期必須花費5萬美元零用錢,以鼓勵女兒學習正確消費觀。

相當於20個打工仔月薪 網民見到這個報道後,紛紛留言討論,最多人問貝佐斯還收不收養多幾個養子養女,亦有人在想每個星期花39萬究竟要如何花,有人更酸爆說「遲咗少少起身都使唔曬」。 事實上,根據統計處數據,貝佐斯養女的每週使費,相當於20個普通打工仔1個月收入的總額,其實,又唔係真係咁離地?人哋係(前)首富個女呀!根據法律,這位養女還可以與貝佐斯3名親生兒子一樣,享有父親貝佐斯的財產繼承權。

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: https://www.edigest.hk/325213/?utm_campaign=ED_ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_ED

好提子
賺埋咁多,唔使吓錢消費吓,經濟唔會變好,企業家係要身體力行鼓勵消費
係佢地層面唔洗錢先係罪,直接影響貨幣流通量
仲好運過中一百次六合彩
可唔可以養埋我
收養埋我再投胎
仲收唔收契仔我一定用得哂
遲咗少少起身都使唔曬
每星期五萬養到死?
使唔曬係咪罰佢下個星期要使double?
冇諗過投錯胎都可以汁到絕世好老豆
可唔可以收養埋我
咁撚辛苦既野不如我黎做
求收養識洗錢
我都好想學習正確消費觀
有錢未必快樂
通常呢句說話都係有錢人講嘅
全部買曬tsla就得啦
做乜唔送人去美國
但冇錢一定唔快樂
一個禮拜使 40 萬
細路女如果有學高級興趣,係使得晒
頂尖的樂器老師,一個禮拜教你兩三次都可以使 10 萬 8 萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞