點解工人姐姐電話𥚃面永遠都係一個唔著衫既男人訓喺張床到

439 回覆
3469 Like 6 Dislike
算啦
其實都唔會有真正嘅平等嘅。

不過有時眼見太極端嘅情況
希望啲人可以醒醒啫

無論係咩情況都好
菲律賓有差唔多一億人,得幾十萬係香港做菲傭
呢啲叫同情, 唔係歧視, 人出世係邊個地方係冇得擇, 先天既野冇法改變我又唔覺得有咩咁高高在上, 20年後香港經濟仆街要輸出外勞做人地工人, 情況咪又係同菲律賓一樣
同情
無拿拿企得咁高可憐人
呢啲唔係歧視係咩

人哋邊道慘過你?
無錯,賓印姐姐,有啲真係勤力嘅,係香港打10/8年工
返鄉下買地起屋做小生意就一世輕輕鬆鬆啦
堅定流?
同工人相處過先會明, 夾過二個工人姐姐

第一個: 佢個仔好細, 1-2歲, 就要離鄉別井去我度打工, 晚晚同屋企打視像見完個仔就會哭到眼都腫埋, 我問佢咁唔捨得點解要過黎做? 不如你返鄉下一家團聚會比較好? 最後佢都係頂唔順番左去

第二個: 之後黎左個印, 20歲打工到呢家31歲供細路妹讀書, 搞到依家仲未結婚, 2次差唔多要結婚都係因為想做埋合約先走得, 留個好口resume, 2個男仔都係識左第二個飛左佢, 佢自己本身好鐘意小朋友, 話完埋呢2年約再揾人結婚, 但2年後都33歲....

24小時係老細屋企朝見口晚見面, 對足2年, 一個星期返足6日, 我自問頂唔順, 但係要揾錢有咩辦法, 你諗下星期六你老闆whatsapp你都唔撚想理佢, 仲要對住佢?
我都見識過唔少工人姐姐
根本係睇人
慘嘅case有,唔慘嘅case都有
你一竹篙打沉一個種族做乜

好多姐姐都做幾年就返去買地住大屋
根本好多嘢都只係睇你點睇
你第一吓就企喺高地「同情」人會唔會太高高在上
真正既男人天堂,唔駛做有女養
你直接移民菲律賓開後宮啦,係度講經
好想做賓佬 起香港揾1蚊等於6 蚊
唔記得啦
短乜撚視啫佢隨時撈多兩年唔撈返鄉下啦咪撚扮大方叫人揀啦屌
好似唔識打字咁一定要facetime
問過,係香港返一年=5年收入
你老婆返一個月=你5個月收入
你仲返工做乜?
lm
投胎做賓仔 或 港女
結果都係一樣可以唔洗做
睇睇下炒車片 之後神秘演算法就推介呢d片 而家每晚都同阿媽睇佢話睇人收陀地好好笑
你試下娶個賓囉又
小二之前屋企有工人姐姐,佢有幾晚係咁喊話老公偷食睇到都覺得好慘菲律賓個社會真係好仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞