一人一個你最想知既乞食工種

89 回覆
5 Like 2 Dislike
一日一個你想知搵幾錢嘅工種
https://lih.kg/2751330

呢個post下下問d搵到錢既
不如問下乞食工種有邊d
代客泊車
Designer 香港搵唔到食
呢幾年經濟差
識好幾個人30歲搵緊below 18k
要搵埋Freelance job 做先好少少
記者
藝術
12k起跳,做5-8年唔過20
仲要驚俾國安搞
但marketing 需求大啵如果講緊平面
殯儀
職業乞丐
化驗狗
工程

到底有幾辛苦? 辛苦得黎有得升掛?

同埋工程pm 月薪80k 好似基本
大學RA
小說作家
唔出名果d買一本分得果幾蚊
出名既賺版權改篇電影etc
茶記/大排檔啲廚房佬算唔算高人工
Ching 有好多範數
如果MEP既,睇你contractor定consultant
一樣都辛苦,contractor就多數睇死一單睇到起完,要處理中途則師業主加改野呀,同RE夾現場改位呀,收貨呀,睇地盤進度,上submission,地盤有問題就係你去諗掂佢。

Consultant就一個人要跟幾單,可以係六七單,design stage去同業主則師夾位,做design,出spec,出SOW,出tender,有時業主睇完有comment又執,翻手執幾次,現場無RE你出完tender又係你跟埋佢。

未計唔同party之間啲game of thrones,呢個針果個,果個又要捽死返呢個,呀邊個又chur鳩果個。

OT真係基本,O到凌晨我都試過,第二朝準時返去開會。

總括而言,唔好比仔女讀工程
唔好接freelance啦
都係賤價

不如搵個marketing撚+個IT撚
一齊創業

一個專業&無on9老細限制嘅designer
做出嚟嘅product
絕對會好過市面上起碼七成同類型產品
但係香港啲老細唔識咩係好嘅design
好多時叫admin/marketing
開個canva拉個template就當design咗
根本好少開個opening for design
係咪講緊我
仲要讀書先做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞