有無人讀得多近代史,發覺西方國家好撚痴線?

73 回覆
13 Like 123 Dislike
你同迫害加泰獨立領䄂班歐洲佬講啦撚樣
班友讀中史大架
因為共產國家 鐘意玩輸出革命
培養武裝份子係背後搞9你
陰陰濕濕咁推翻你政權
其實你知唔知朝鮮點解會分裂?
你講八十年代美國對阿富汗既做法?
蘇聯幾時入侵阿富汗呀
點解你可以講咗成十句嘢但全部都係廢話,同歷史完全無關?
係, 共產黨由蘇聯傳入中國, 搞到中國死過億人
係, 西方真係好撚痴線
當初應該唔好理日本侵華
掉咩原子彈去日本
中共都係黃俄馬列走狗, ching有乜高見
讀完近代史發現西方先係文明中心就眞
印/巴、以/巴、阿拉伯/伊朗、愛爾蘭/北愛、南/北蘇丹、南/北韓,全部都係係自己搞出黎
印/巴 - 英國佬臨走前亂鳩咁劃線
以/巴 - 英國佬無撚端端幫猶太復國(做咩唔幫埋中國統一?
北愛/愛爾蘭 - 又係英國佬
南/北蘇丹 - 都係英國佬
南/北韓 - 美蘇玩代理人玩到人分裂
伊朗/阿拉伯 - 美國佬死攬獨裁石油佬

係,全部唔關鬼佬事
一國兩制玩完都係香港自己搞出黎
係,所以後尾咪改革開放同蘇聯割蓆
咩呀
明明支那韓戰有份幫拖
雖則只係契哥蘇聯叫到冇得托手爭
改革開放咪即係親西方

即係由無咁鬼佬嘅陣營投向更加鬼佬嘅陣營
當初應該唔好理珍寶島
等蘇聯核平中國
你又係咪真係知朝鮮點解會分裂?

利申:唔知,樓豬知咪講囉
印/巴 - 宗教問題,印度要食埋人地先打獲金
以/巴 - 本身巴勒斯坦都可以獨立,阿拉伯國家唔想自己利益受損搞爛左
北愛/愛爾蘭 - 宗教問題
南/北蘇丹 - 宗教問題/種族問題
南/北韓 - 中國唔出兵就統一左
伊朗/阿拉伯 - 宗教問題
由支那一路向西都可以去到日本
其實你知唔知印/巴問題原因係咩?
其實你知唔知以/巴背後反映咩問題?
其實你知唔知北愛/愛爾蘭幕後推手係邊個?
其實你知唔知南/北蘇丹圍繞咩事發生衝突?
其實你知唔知南/北韓分裂由幾時開始蘊涵?
其實你知唔知伊朗/阿拉伯導火線係邊個點燃?

你自己都冇讀書,憑咩叫人幫你搵埋資料post上嚟?
的確 歐洲列強係殖民地既暴行好恐怖
種族滅絕 摧毀文明 擾亂生態系統 掠奪當地資源
不過你所講既問題並唔係全部都係西方國家直接造成
印巴 中東果堆以前本來就係小國林立 互相攻伐
種族﹑宗教衝突係當地已經搞左幾百年

希望你可以讀埋中國近代史
睇下中共港共承認係中國既大清政權點樣侵略其他國家 搞鳩其他國家 分裂其他國家
樓豬仲好意思講南北韓
多得某大國
北韓人民先可以遠離食物,kpop同Samsung手機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞