想問邊度有免費Bloomberg機用,各間大學圖書館有無?

70 回覆
1 Like 58 Dislike
不如你講下要咩data先啦
其實都係好普通 用excel extract出個股票list既市值 成交 盈利出黎 咁我就唔洗每隻慢慢禁
一張excel表望曬所有股票既情況

你研究下用yahoo finance算啦
有部銀行保安編碼器咁既野,不過係用finger print gen code,你可以夾既不過每次人哋用你都要gen code
即係code機得一部
Bloomberg博大精深 好多功能都幾方便
呢排仲要更新埋d版面 又要研究翻點用
Btw 學生哥就算啦 唔洗同人夾錢買啦
你啲spreadsheet離開咗U部PC就行唔到BBG啲function
到時又要paste as value一大輪
信我啦 半個鐘唔夠你用
仲未計U啲電腦廢撚到仆街 要抽獎咁
係 當然會paste as value
邊間u有得比學生任用
港大有無其實
呢個唔洗Bloomberg terminal都做到啦
同埋似乎得bloomberg有埋d投行對建公司未來幾年既收入或者利潤增長既平均預測
大學個啲好多都係 校園版黎,想拎長啲data 都唔support..
你想要咩data?我賣比你,我有好clean既S&P500 2004到今 既S&P 500 components 1-minute data,無survivorship bias。

投行預測 Eikon 得唔得?我可以Eikon export data
算吧啦應該俾部bloomberg你都唔識用
好好奇點解會整啲Bloomberg 機喺學校裏面
我估係早啲等佢哋識用,咁他日呢班學生有機會上到做高層,要俾sales 水買機都易啲掛 鳩估only
仲有堂上,唔驚中招?
唔一定要佢部機咩咁上下堂識多樣嘢都冇壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞