點解美股仲可以不停破頂?

123 回覆
514 Like 45 Dislike
仲有D傻西玩788既
幾隻大野升0.幾%已經可以推郁個指數
沈門信念量子呂布
橫行之鬼
你試下同人玩大富翁,你遲人幾圈開始睇下點
同埋上一代嘅人依家正值收成期
手上已經有一定程度嘅資產
再不停趁銀行水浸去借接近零成本嘅錢去做槓桿投資買入資產
最後百物騰貴 但就係唔加人工
新嘅一代要做奴隸去死追爛追
醒目嘅都仲可以買入高汁資產或用自己能力去賺大錢
但係窮人嘅最後只會連車尾燈都見唔到
窮人
有錢人
有錢既有錢人
所以習大大嘅共同富裕係德政
加息就跌 咁呀婆都識玩啦
琴日tesla 大升,一隻股票全日成交額去到650億美元,大約5000億港元,可以話全世界嘅資金都有參與咁濟。港股成個市場一日都係得千幾億左右。
因為美國派錢
我同你講 以後買股票嘅人會越來越多
有個theory係話千禧世代對於股票抗拒比起戰後嬰兒潮嘅人更低
好多年輕人一大學就已經會接觸股票
隨着千禧世代開始成爲社會經濟主力
股票生力軍將會比以往任何世代更加強大
雖然千禧嬰兒潮係比起戰後嬰兒潮 細好多
但熱情搭救

#認真答
睇過一篇新聞,講南韓、印度甚至尼日尼亞嘅散戶都炒GME
有人炒GME,都一定會有人買指數成份股、買QQQ, VOO,而且依啲人通常係比炒妖股啲人更富有
成日話股票係欺壓啲窮人
有冇諗過本身啲聰明嘅人發明到啲新嘅嘢
變相係啲渣嘅人 競爭力低咗
而家唔使你好聰明 只要你肯夾錢就預埋你一齊玩
賺咗都有得你分 呢個就係股票

點解仲有啲人會懶屎懶屁
有啲人真係注定一世窮
如果坐喺馬會門口啲阿叔識得將賭馬嘅錢放落美股,就算唔發達都起碼衣食無憂先
原因咪又係因為qe
唔係qe, 邊有咁多人有閒錢買股票
今年印度股爆到痴左線, 幾千萬個印度人爭住去開戶口買股票
你就知銀紙氾濫得幾緊要

呢代都輸曬啦
況且大富翁關股票升跌/通漲咩事
今日高位明日低位
咪就 大家賺蝕既%一樣
懶喇
第一個qe既國家好似係日本。。。
冇債既資產仲算唔算泡沫?

點跌都好,正常個底係愈黎愈高
越多人玩越易玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞