DT試教室 點字匙扣 希望唔會比人DQ

6 回覆
6 Like 5 Dislike
今次試下教乜好!
點解要整
關愛失明人仕,做下啲匙扣比下愛佢
學乜野
接合亞加力膠
勾刀界膠板
熱塑性膠的處理
1. 加熱會軟
2. 冷卻變番硬
3. 有復原能力<好似是
工具同材料
焗爐、砂磨機、亞加力膠片、點字模具、金屬塊、化膠水

點整!
A. 預備點字模具(大約60*50)
1. 用化膠水痴埋佢!記得係壓實2片板再係條縫油,透過毛細管作用滲入去!

2. 搵個點字表,擺好你想要嘅字,可以諗下Love、Happy、Smile、Lihkg、Baby、數字。同埋屈d鋼線係下面個框框

3. 準備多舊鐵,痴滿雙面膠紙

4. 一野反轉壓落去,可能會移動左或痴唔實,自己整番好佢

B. 預備膠片
1. 我會lasercut cut定100*50*5板,可以比佢一分為二,整2件

2. 量好50,用角尺拍齊畫直線

3. 勾刀勾勾勾有絲有聲就完美了

4. 用虎鉗夾住佢,之後用手一推就輕鬆啪斷再用勾刀尖界番斷張紙

5. 一塊用黎做點字,一塊比學生自己諗自己想整的野

C. 膠加熱!
1. 預熱焗爐200度左右,170-250都可以,焗5分鐘

2. 將膠板同點字模對正,用虎鉗夾實,等30秒左右沖水掟去沖水降溫。

3. 壓完效果

D. 開始加工處理
1. 將工件放在砂磨機打磨,分清楚打磨方向,張相是放出邊,逆時針轉放左邊

2. 打到點點間沒有連接痕跡,粒粒分明,約1mm左右

3. 依次序由細至大打磨,220、400、600、1200、1500,最緊要每一級磨完你唔會見到上一級或者前一級痕,就姐係可以進一級,最後用省銅水拋光,你會聽到「擠擠」聲代表完成了
有D砂紙漬

E. 再放入200度焗爐加熱!大功告成!
彎左唔太靚下次再努力

其他加工!
可以用線鋸番做合適大細同形狀,
當然邊邊都要打磨,
再鑽個孔就可以整個匙扣上去嫁啦!

講下個原理!
膠片加熱會變軟,係呢個時候壓佢就凹左,咁佢自然冷卻,變硬左就唔會彈番出黎。咁係呢個時候打磨佢面果層,就真係磨走左面果層,壓左落去就唔會磨到,當佢加熱時候,就會番番去原本冇被壓狀態,姐係佢會凸番出黎。
咁就整到一個比較手工嘅凸字匙扣啦,如果你學生好多時間,唔好比佢用砂磨機,就咁比之銼同砂紙佢磨呀磨呀磨。
可能你會話用CNC咪得,土地問題呀!!!!邊有禁多地方放野呀!!!!
未試過比失明人仕試用,所以唔知成效,睇下有冇機會合作試下
完!!!!!
呢個星期開始會同學生整,唔知有冇靚野呢

下堂預告!小巴水牌匙扣!
好似仲未有心整呢個
整馬達四足步行機械嘛
唔識自主研發
請教簡志光老師嘛
學生作品,夾到斜晒
其實都幾難夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞