[入境管制] 各大親中媒體開始放風話香港唔可以先同海外國家恢復通關

111 回覆
177 Like 20 Dislike
頭條日報
中環High Tea——先與國際通關是死路
https://hd.stheadline.com/news/columns/26/20211021/952609/%E5%B0%88%E6%AC%84-%E4%B8%AD%E7%92%B0High-Tea-%E5%85%88%E8%88%87%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E9%80%9A%E9%97%9C%E6%98%AF%E6%AD%BB%E8%B7%AF

大公報
大公社評:堅決打消「先與國際通關」的念想
https://www.wenweipo.com/a/202110/21/AP6170b664e4b08d3407e131e8.html

睇黎喺獨裁者管治下,香港人要為左果隻暴熊既面子,北京奧運完之前都冇得正常咁去旅行
打開與內地通關之門,才是我們回復正常生活之門
為左一個國家,放棄同200幾個國家做生意、交流既機會
就算北京奧運完咗之後
港共柒婆就係唔鐘意香港人旅遊
清零永續

到時撐政府藍屍等食社會主義鐵拳
呢個老實講係政治現實黎, 777 咁撚奶共唔通會開關比外國唔理中國咩
而家大家要留意既其實真係得中國幾時爆發到放棄covid zero
爆到儍都好啦
我地都唔會知
個數字一定係下調過黎
正如湖北第一波果陣咁樣
永遠都唔會放棄
因為一旦放棄,就會畀機會香港人可以隨時離開。
本身諗住返黎既外資可以做決定
到時班藍屍
有錢嘅一早放下一切一去不回
出去另一個地方繼續撚化冇錢嘅藍屍
而家個政府冇撚用到,做乜都搵5毛預先吹奏
想問吓停國際關對港共,支那會有咩好處?
其實離開就不嬲都得既
佢係唔想D人方便同時間出同入,帶走曬D技術同錢姐
關口太多人出出入入
D錢流走得快
管制站多人又難捉異見人士
唔緊要,分啲錢俾新加坡同台灣賺都幾好
因為中共唔想港共政府有用
仲要話自己係亞洲國際都會
未必
班仆街到時就會放棄曬海外生意,All in大陸
繼續催眠自己冇畀中共害到
遲下再進化到用信用評級系統來篩選邊啲人可以走。
港官私人政途重要啲,國家賺少咗外資唔多覺嘅
如果可以正常出入境,日本又開返關
仲stay你老味cation咩
希望台灣D人醒目D
趁機吸收香港本身賺既錢
唔好益曬獨裁星加坡
True
咁不如唔好起三跑啦,拆咗個機場佢起公屋啦,終於有明日大嶼啦
到時可以今天的我打到昨天的我
話因為時代轉變
唔再講香港係中國一部分
而係講香港係大灣區一部分
甚至直接將香港改名為灣區/大灣區香港市等
總之就係強行將香港從世界舞台上消失。
咁就可以趁機改為大灣區都會算
起三跑一來係浪費香港儲備
二來係軍事用途
共產黨話要杜絕外部勢力丫嘛!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞