移英仲要拎黃絲光環真係好仆街

41 回覆
43 Like 167 Dislike
移民唔緊要
最仆街個問題係
仲要講到移英就係黃絲
留港好似柒啲一樣
同啲咩"愛港是虛偽,移英是工作"有咩分別先?
當初係你班中產仆街冷氣軍師叫班細路去發夢嫁,dllm

仲有
大佬呀人地批准BNO移民個撚個濕曬/扯曬
去過英國未?去過5日旅行(然後當自己識曬)
英國好大機會有種族岐視(冇一定冇)
彷彿主子叫你奴性控制唔到自己要即刻仆去一樣

成件事完全係推啲細路做勇武然後自己拍拍攞抽走仲要攞黃絲光環我真係好想嘔
認同

起碼都要去齊遊行先好搶光環

[英國/德國/瑞士] 拒絕大屠殺奧運會遊行
https://lih.kg/2744415
你同政府班人都覺得係有人唆擺 指示
先會有反修例運動
大大聲講咩英國間屋太大打理好辛苦
咩好多車揀要諗渣邊部
比坐緊監既人聽到真係
個頭就咩我好撚鍾意香港
轉個頭就走哂去英國仲笑鳩人唔移民
一眾泛民港獨共諜一定會入黎俾負評你,同埋屈你係五毛
喺香港繼續做齒輪同拎走哂全部野走
我諗付出左既人 , 想多d人做後者
咁又唔好怪人 當初個個都話攬炒

依家只不過係有錢果班有得走
原本呢段嘢其他人回覆我都覺得仲好合理 因為呢度係兒登
但一見到係巴打你我即卡覺得有啲係派膠feel
如果樓豬生活係文革年代會叫人唔好游水落嚟香港
如果樓豬生活係東德會叫人唔好挖地道去西德
呢種態度的確幾仆街下
完全串鳩緊坐緊監嘅人
樓主個logic 係黃子華嘅魚蛋論
唔要睇到人好
但要人同佢地自己一齊仆街
好撚應棍
Agree
利申住過6年
6個月可以住耐啲搵咗工慢慢適應下先即刻衝出嚟嘈

人地果啲岐視係興passive aggressive 睇唔起你果種唔係兜嘢衝出嚟打9你果種,unfortunately你係要慢慢feel

不過我個重點係走都算,仲要日日衝出嚟攞光環真係好嘔心
其實你咁都睇唔明的話,小學畢業未
預咗講真話啲人又嬲

唔係話走呢件事有問題,走呢個係個人選擇,但係個問題係你走都算啦,如果當初又講過話唔割又乜又物,又話要支助啲細路又剩,又要支持衝(然後自己明明喺屋企),而家拍拍攞抽走之餘仲要攞光環,攞光環呢個先係個問題。

走,又唔肯誠實面對自己係自私,仲有好多擺明係崇洋 - 有幾多人連研究下英國生活係點都冇就仆到去(因為佢地個主子呼喚佢地(?),研都唔洗研究,好似英國人痾屎都香啲咁,趕住走唔好執輸),然後仲要扮到乜嘢係被迫冇選擇好慘點點點,咩走定坐監你揀邊樣果啲bullshit。

喂講真,唔好扮到個個仆到去移英果啲係留喺香港就要比人拉果group人啦。有幾多個走嘅,真係前線如果留喺香港會要坐監嫁? 如果你真係呢個case,你係真係冇選擇,唔係好似其他虛偽自私精咁貓哭老鼠,100%支持你地應該即刻走。

但絕大部分其他人,唔該誠實面對自己根本而家係違背自己當初講過嘅嘢 -果陣大衝動亂up攞下光環其實冇打算過要負返責任,的確好多係叫完攬炒,然後一班細路傻豬豬信真係好多人撐之後佢地就真係坐曬監啦,另外有班人就研究點樣喺英國買樓un un腳,仲要講到自己好偉大攞埋光環先至係犀利到一個點。我講緊係果班呃自己/呃人搵個excuse比自己,講到一係移英一係坐監兩個選擇,以為自己係GFung 周庭咁,真心而家走果啲10個有9個最多出去行過街三幾次post過十個八過IG story最多貨過一兩次金好未,然後衝曬出嚟扮偉人付出好多唔走就要坐監同啲真係前線同level,喂,你地覺唔覺得自己嘔心嫁?

好心誠實啲面對自己嘅自私啦。

也許不該太直白,超直白,I'm so sorry
又讓你們森七七

最後,樓主淆底,走先。
移英係制度外抗爭
sorry啲中文錯別字

*資助
連登=藍絲page

(大英帝國 )被種族歧視應該點做
https://lih.kg/914036
*蘿柚
sorry
*拍拍蘿柚

sorry係咁錯別字
我終於發現點解比人鬧我中學未畢業
係"愛港是工作,移英是生活"
我係樓豬,唔好意思各位
宜家終於睇清邊班友係假抗爭真共諜啦,可惜不論16年定19年甚至現在,香港人既所謂抗爭每一步都衝錯晒,仲盲信一眾專害香港人既政棍(泛民,港獨),睇神駒,拜鄺神,拜天琦,信青症,睇啤梨,睇杜汶澤,又走去無理頭守大學,跟住仲盲分黃藍,亂投票俾d忽然扮抗爭既所謂年青區議員,之後佢地登咗基就幫埋政府一齊搞防疫,搞到香港人動彈不得

簡單咁講,真正既抗爭聲音又點會咁易係個網上通處流丫,仲登埋報紙,跟風狗跟正一班共諜,講真真係抵死,宜家仲有大把呢種蠢黃絲豬係香港果吓死,如果仲有人會出黎抗爭既話,頭號敵人一定係要先消滅一眾內奸,有鄺神,有啤梨,有神駒,有林匡正,有泛民,有梁天琦,有國際線,有港獨派係香港繼續指指點點,香港人想成功既機會係零,只會不斷咁失敗同錯落去,建制勢力派d打手黎帶風向幫市民打自己?邊有咁好笑架?仲有,果d viutv,擺到明就係建制派搞出黎消滅香港固有文化既工具,仲黃絲?打TVB?死撚咗佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞