住宅裝修拆磚牆一問

29 回覆
0 Like 2 Dislike
周到咪你上身,請三思
拆磚牆唔屬於小型工程
唔需要入任何嘢比屋宇署
正解
磚牆咋wor
師兄你冇野下話?
理論上換個窗口冷氣機架都係小型工程 你會唔會on99走去申請?
想知有無人真係改間隔都會入則
唔涉及結構牆嘅話真係會有人入咩?
睇清楚磚牆係小型工程個要求先喇
起磚牆(erection of partition wall)先係小型工程,仲要講緊中左佢d requirement先要入。所以拆牆唔需要入。
關埋門無人理... 除非報串
咪玩喇
睇返Buildings Ordinance (Cap. 123), building works可以分做exempted works, designated exempted works, minor works, A&A works, new building works
再睇埋exempted works既定義, 姐係Cap123 S.41(3), 在任何建築物內進行的建築工程(排水工程、附表所列地區內的土地勘測、地盤平整工程或小型工程除外)如並不涉及該建築物的結構,則獲豁免而不受第4、9、9AA、14(1)及21條管限。 呢度已經清楚解釋左係唔使入則。而minor works入面又冇呢個item,姐係乜都唔使入。
我朋友泳池下面兩層地牢都無入則
咪又係咁
仲話自己做地盤
磚牆都要問
agger
我朋友地下5-6層私人會所都冇報
有錢買house 而地牢大部份都唔入則,呢啲係通識,入則申請3師費用唔計,係浪費好多時間,淨係政府部門都有排踢嚟踢去,工程又呢樣嗰樣要求,好少業主去申請
3 米一層加埋個footing, 成20米野唔報都有人敢接,好野
拆房嘅磚牆唔洗小型工程

拆廚房牆就要入側,同加消防裝置
小型工程都唔得,基本上做唔到
比人周到一般最多咪罰錢同釕契,
不過都有好細機會要坐監
睇第一句就知你讀屎片
弱智
又係你自稱專業嘅3流則私定測量私,使唔使介紹你去攞生意,淨係入則你都未必識,經過幾多個部門,等廢老見識吓
弱智仔,阻住地球轉
你就讀天書?呢啲係咪所謂專業淫士,好心你就叻少陣,呢度唔係得你先懂㗎,已經唔止一次比其他清及本人篤爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞