52 歲男被搜出「電弧打火機」 警以無牌管有槍械拘捕

96 回覆
7 Like 114 Dislike
警方今(21日)凌晨在佐敦巡邏期間,在一名 52 歲男子身上搜出一個電孤火機,並以涉嫌「無牌管有槍械」將他拘捕。

警方指,西九龍機動部隊人員於今日凌晨約 1 時 15 時,在白加士街和寧波街交界巡邏期間,截停一名形跡可疑男子,並在其身上檢獲一個電弧打火機。警方指,該火機屬「火機型電槍」,故以涉嫌「無牌管有槍械」,拘捕該名 52 歲本地男子。

電弧打火機主要透過電線充電,按動火機會產生電流。過往曾有市民因持有電弧打火機,或商舖因售賣而被捕。

警方曾稱,電弧打火機接觸到人體會產生刺痛和麻痺,委托專家檢驗後亦證實電弧打火機輸出的電壓,會對人體造成傷害。惟內地知名網購平台不少網站有售賣電弧打火機,本地換物網站亦有人放售同類物品,售價由數十至數百元不等。

又破大案

唔該拉埋賣嘅人,販賣軍火喎

夠唔夠支那軍演
得香港公安先會咁弱智又自大,蛋糕膠刀又拉,電火機又拉 咁不如拉曬班幼兒bb,都唔佢地地大過會唔會姦殺人
幾時拉埋d地盤佬 佢地用電弧焊機wo
欺善怕惡 試下阻人開工屌到你屎眼開花
反正警察最大
冇任何野可以制衡到
有咩就留返同法官講
不過就算告唔入都好
起碼要你坐48 每星期報到
再曬起碼10幾萬律師費
搞你一年半載
告唔入咪你好彩
反正9拉唔會有任何後果
淘宝廿蚊
萬一係搜出普通打火機係咪變企圖縱火?
唔識嘢
想問平時啲打火機同埋煮食爐係用咩原理點火?
唔講以為搵到電弧星
乜都拉,係唔拉陳同佳
//警方曾稱,電弧打火機接觸到人體會產生刺痛和麻痺,委托專家檢驗後亦證實電弧打火機輸出的電壓,會對人體造成傷害。惟內地知名網購平台不少網站有售賣電弧打火機,本地換物網站亦有人放售同類物品,售價由數十至數百元不等。//

火機接觸到人體會產生灼痛和燒傷,委托專家檢驗後亦證實打火機輸出的火焰,會對人體造成傷害。惟本港不少地方有售賣打火機,本地換物網站亦有人放售同類物品,售價由數元至數百元不等。

不過班狗都唔係第一次拉電弧火機
好似有單係件野係掏老買但係佢又送香港,所以最後判冇事!
熱維他奶接觸到人體會產生灼痛和燒傷,委托專家檢驗後亦證實熱維他奶輸出的熱力,會對人體造成傷害。惟本港不少地方有售賣熱維他奶,本地換物網站亦有人放售同類物品,售價由數元至數百元不等。
用電蚊拍係唔係會比人拉?
呢一種一直都講當係電槍
正正經經用火機唔得咩
紫外線接觸到人體會產生灼痛和燒傷,委托專家檢驗後亦證實打太陽輸出的紫外線,會對人體造成傷害。惟本港不少地方受到紫外線照射,本地換物網站亦有人放售同類物品,售價由數元至數百元不等。
有冇業內人士講下拉黎做乜鳩?係咪可以成車人返差館就唔洗做等收工?
係香港總之你賣咩都唔犯法,你身上有果樣野就會變左犯法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞