符凱晴:極權下的法律只是政權用以規範人民行為的不流血手段,法庭不是彰顯公義的地方。。。

12 回覆
44 Like 2 Dislike
https://www.facebook.com/boomheadhk/posts/683387186386535

今日區域法院(借用西九龍法院) ,就前年11月11日中大二橋衝突中5名被捕中大生暴動罪進行判刑及求情。 5名學生被判罪成, 監禁4年9個月至11個月。

第二被告21歲護理系四年級生符凱晴今早解僱律師, 選擇親自於法庭上朗讀陳詞。 她指自己並無後悔所以不會求情,「因為我唔認同法例本身,唔覺得自己有做錯嘅地方,唔認為係合理判決」。並且批評現時法例「極權下的法律只是政權用以規範人民行為的不流血手段,法庭不是彰顯公義的地方」。對於法庭判刑及裁決她態度強硬地說「如果法庭認為可以重判形式令本人從而後悔和反省,咁就悉隨尊便」。

暫委法官張潔指雖無證據顯示被告使用實際暴力,但被告明顯有備而來,身處現場鼓勵其他示威者衝擊。又表示不容出現針對執法者的行為,必須「迎頭棒喝」判具阻嚇性刑罰。她理解各被告學業和前途將有一定影響,亦同意被告是出身良好家庭和受良好教育的年青人,長期監禁是悲劇,但不是有效求情理由。考慮到暴動人數、暴力程度、對公眾及警員造成的危險,以5年為量刑起點,因被告無案底及背景,酎情扣減3個月。4名被告判監4年9個月,女被告符凱晴則因違反保釋條件,保釋時犯案加刑2個月。
1個由深圳委任既臨時立法會恢復一堆惡法兼廢除保障市民權益既法律
呢d係咪叫慷慨就義?
Respect
講心裡面想講嘅說話,夠真,唔屈服
我撐你
其餘四個男嘅含撚求情
其實好快港共除左打壓媒體仲會將依類被告抗辯唔比出街,因為開始發現收買晒所有紅官都冇辦法令自己正名,仲間接令到人人都知個社會冇左法治同公平審訊。

一單半單依D唔怕死既烈士反而比到公眾好強烈既共鳴同埋焦點,再多幾單應該直情修例唔比人上庭時自辯

重判係令到大眾唔敢挑戰同反抗個政府,但意識形態令到大部分人更加抽離同清醒

代價好大
但講左好多人想講o既o野
想問有咩代價?
仲妄想跪低可以坐少幾個月?
法庭量刑其實同餐廳d海鮮價有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞