21/22薪俸稅貴左咁撚多既

401 回覆
205 Like 15 Dislike
你都幾撚痴線
屌 稅局請你繼續忘記我
經濟好個時就俾少少甜頭你又唔痕唔痛 又錢又落晒去綜緩度同商家
到經濟唔好個時大家減薪/失業先黎交多d稅 綜緩商家又有得減 真係多謝晒正苦
講真 冇必要吹水 年年交吹稅 我係高人工過林鄭 有咩問題
喺香港經營業務而且利潤源於香港就要交利得稅同商業登記費,每月生意唔過$10,000可以申請豁免。
之前有個女上網賣嘢被稅局追3年商業登記費。
幾年無收過單
公司報我72000一年
柒少陣ok? 果個係個節目名

千祈唔好信 當我吹水就岩
利:吹水死全家 屈人吹水都死全家
IG shop洗唔洗交稅?
依個時候係咪可以玩報串?
喺香港經營業務有應評稅利潤而且利潤源於香港就要交利得稅同商業登記費,每月生意唔過$10,000可以申請豁免商業登記費
之前有個女上網賣嘢被稅局追3年商業登記費。
巴打請唔請人
搵緊5mil幾 即係仲有得慳果十幾萬稅但仲係要交好撚多
Objection一個月內提出
不過我上年幾個月後先提objection佢都照受
求其9up d理由就得
扣哂買樓利息 供養父母都交成7萬幾稅 CLS
根據2018/19稅務局年報,薪俸稅收入主要來自17萬名納稅人,他們佔所有納稅人9.3%,貢獻整體稅收78%以上,涉款474億元。除入息千萬元的打工皇帝外,9萬名年薪100萬至150萬元的高薪一族,亦貢獻15.5%的稅收,人均交稅10.4萬元。

你話你要交60萬稅 咁你係top 0.x% 人口 , 咁得閒上連登。
夠資格申請holdover就去啦
慳行政費呀大佬
有d 減75%後交幾十蚊,果d 行政費多過果幾十蚊
我上次fax完objection佢過幾日會寄封信比你話處理緊,等幾日啦
點都會追到你,仲要罰款,除非你移民呢世都唔好返香港
感覺上今年處理loss case、反對估稅同退稅比以往慢好多。
我幫手報稅,有個上年報稅要退幾十萬稅,有個今年loss幾十萬都未出稅單。反對估稅已經比deadline早半個月交,個客下個月頭要交估稅稅單,都仲未出修正
無知一問
如果交左報稅表但扣曬免稅果啲 唔使交錢比政府
會唔會唔寄評稅通知書比我
定係就算使唔使交都一定會收到評稅通知書
我報etax收到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞