邊個發展商新樓開價最有水位

25 回覆
5 Like 18 Dislike
先唔講質素
印象中好似下面幾個發展商啲開價都比較有良心
1) 長實 - 個平價包埋你以後十年大維修 抵食夾大件 印象中啲二手盤都有賺
2) 新世界 - 荃西柏傲灣 大圍柏傲莊 靚地段,當時開價都算保守 次次都要瘋搶 (尤其對比火炭站…)
3) 會德豐 - 康城個堆就唔使講啦一個Malibu帶動到成區都升到癲 之後仲有Marini Montara 另外Monaco都算係同區抵買之選
長實其實只是唔食盡你未來價
一手自住來講,俾得起錢真係算鳩數
二手長實,只要結構無問題就ok
新世界-天生樓
信和算係咁,質素靚二手放出去都有賺
唔放自住又得
新地就食到你盡
長實係平,係預左唔可以長住
起樓質素無shk咁好
但價錢去得最盡
新世界 柏傲莊
the Hanley 得2定3%折扣
shk第一張價單往績點
根本就無份
買樓係睇時機
話shk 食盡你溢價
WSP咪又係低開
依家一年多啲人人賺住兩三成

每個發展商都有開錯價,開溢價時候
你點去分析成個樓盤,地區先係令你贏唔贏到大錢既關鍵
康城成個區都升,點樣會德豐帶動
不如直接討論下近4,5年新盤到依家嘅表現仲好啦
會德豐一啲啲啦,Oasis Kai Tak都食得好盡
中海外

啟一 當年15-17k 而家啟德區平均21-24
天鑽 當年 11-13k 而家未有成交 但賺2成以上走唔甩
第一期 Marini 真係抵買到仆街…
唔計回佣,淨折扣 520萬就買到一房
依家市值過6球…
你有錯覺
比大部分人呃左

每個盤都要睇時機
新地wsp/晉海1都係大把水位
5,7,9期全部6m以下既一房都賺到笑
依家全部至少叫緊7m以上 5期一房之前8m成交
MALIBU堅係fat fat 車位都好渴啦
MONACO抵買之選+1 衰在唔夠人搶 隔離好似又有新盤 睇會德豐今次仲會唔會益街坊
九建最仆街真係食到盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞