荃灣現雙刀怪人

214 回覆
581 Like 18 Dislike

反修例活動持續,於本月剛遷進啟德新校舍的文理書院(九龍),今(9日)早亦有學生、校友發起人鏈活動。惟網上有影片流傳,片中一名手持美工刀男子走向同學、教師,男子情緒相當激動,不時大吵大鬧。

記者致電到學校查詢,校方證實事件,亦透露有一名教師因保護學生,受輕傷送院。而校方亦已聯絡警方,希望找出持美工刀傷人的男子。

晚上11時許,一名中年男子持刀進入屯門新墟麥當勞內,表達對示威者的不滿。該男子在麥當勞內,手持一把刀,並大叫:「邊個著黑衫同我行嚟。」他又大叫,「要搞,就搞政府總部,唔好搞到民生設施,你打爛哂啲嘢,搞到大家手停口停,為乜X嘢,打爛人家飯碗。」當時,男子多次揮刀指,「你哋班黑衣人,搞到人哋冇工開,你要搞,搞政府總部,你唔好破壞咗民心,人家要揾食㗎。」

期間,不少食客如常排隊取餐,未有理會,但亦有人不斷叫男子冷靜。男子其後收起長刀,又表示他亦欣賞示威者在馬路維持秩序,但希望大家怨有頭債有主,破壞鐵路等行為,會影響市民上班。有在場食客邀請持刀男對話,持刀男一度坐下,強調自己是中立,只要求大家不要影響民生。麥當勞見有人持刀,於是報警。對話完結後,男子取餐。及後,他步出麥當勞抽煙,門外已有10多人等候他。該男子再次拔刀,並向眾人揮刀,期間被多人追著,並大叫「放低刀」,最終男子被十多人「私了」。該男子最終頭部受傷,躺在路邊約5至10分鐘後離去,現場遺下男子所穿的拖鞋。期後約20名防暴警員到場了解,並詢問市民是否見到刀手及「私了」者,最終並無所獲。

星爆氣流斬
拍返套「佳仔大戰雙刀人」,一定大賣!
入嚟就係為咗睇呢張圖
好撚好笑呀屌你 哈哈
手足點夠膽啊
呢條友琴晚好似係旺角大叫 利申 唔肯定係咪同一個
咁危險驚方緊係要等齊人先出動啦
鬼人亂舞
講左幾年
終於行到出荃灣啦
巴力
荃灣桐人
近排多左咁多癡線佬
五毛做show製造藉口被黑狗執法
波斯王子
話自己係藍屍咪無事
睇刀劍睇上腦
上個禮拜先見完佢係同一個地方著聖誕裝
攞住個兜9fing
好Man, 小妹好想即刻攞個閪出來比佢屌
屌佢老母乜撚嘢年代

張相咁撚朦朧
@幸福的彼端
到佢斬你果下就唔會甘講

不過動物台唔駛擔心
邊位巴打上新聞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞