躁鬱症睇醫生問題

35 回覆
2 Like 2 Dislike
躁鬱、焦慮、失眠問題維持咗兩三年,呢排好似再嚴重咗,終於頂唔順去咗睇醫生。

我去咗睇普通診所,醫生開左10mg血清素、安眠藥、胃藥俾我,同埋寫咗轉介信俾我遲啲可以睇公立。個醫生聽完我講啲症狀,話可能偏向抑鬱多啲。

想問下血清素係針對抑鬱定躁鬱?因為我覺得自己似躁鬱多啲同埋會唔會有啲咩副作用?

聽過好多巴絲話宋永權醫生幾好,公立麻麻地,但係我又仲係學生經濟負擔唔起睇私家(好似話同佢講可以平啲?),所以掙扎緊睇公立定私家好。。。。。。

第一次求醫唔知頭唔知路有冇人可以分享下
如果係讀緊大學既話,學校社工嗰邊應該有資助俾你睇醫生
盡可能都唔好去公立

一嚟唔知排幾耐先有得睇

二嚟多數醫生都唔會有時間詳細了解你情況,傾兩三句就開藥踼你走。甚或是你open up 既時候啲醫畜會笑鳩返你轉頭

三嚟醫情緒病/精神病初期要不斷試藥,直到搵到啱你既藥為止。但覆診期咁耐既話只會影響你病情

四嚟公共開既藥無咁靚,副作用會勁啲

但如果銀包負擔唔起既話都要硬食
回應返問題先,血清素分好多種,我記得有啲藥同時醫dépression 同anxiety都得

詳細你用藥名Google都會搵到

另外你思疑自己係bipolar,你可以試下每日做情緒日記。每日紀錄當日既情緒係點,+10就係人好active情緒高漲,-10就係情緒低落。可以就寫低埋嗰日有冇咩特別原因會有呢種倩緒高低。但如果同一日有高有低,個分就唔好take average,最高同最低都紀錄曬佢。

下次覆診拎俾醫生睇
真 識人睇公家都話等好耐同hea

我都有食血清素
副作用人人都唔同 同埋睇藥靚唔靚
一開頭食藥副作用會勁啲
我個陣個人變到冇情緒咁 連隻寵物死咗都冇乜起伏
一個月之後個身體適應咗 變返正常
宜家都仲keep住嘅副作用係成日想訓+性冷感
題外話再分享多少少睇精神科醫生既野。

我anxiety都睇左私家醫生一年多啲

食藥可以減輕到病癥,等你過到日常生活。但令你有情緒問題既原因/想法係食藥都唔會改變到,at the end of the day 要靠你自己走出去。俾定心理準備你唔好期望食幾粒藥就可以解決曬所有問題。
唔該曬巴打你啲建議好詳盡,我會努力試下。

我都唔期望食藥會解決曬啲問題,所以先一路拖到而家先睇。只不過每日情緒變化太大真係太辛苦,影響埋日常生活,先試下求醫
我就係驚會成日好眼訓,唔想影響平時返學
盡量唔好去公立
你第時買保險好多野會唔包
我試過轉新藥,之後連續兩日訓到十二點,完全唔知醒返工,差啲俾人炒
血清素係其中一隻第一線藥,你depression定bipolar都係食呢隻

巴打你係長期覺得沮喪,冇動力做任何野,失眠

還是以上再加曾經有一段時間好撚興奮好多諗頭
你講嘅兩種情況都有,甚至會一日內轉換兩三次。失眠就日日都會。
兩種狀態嘅我情況差天共地。
一時坐唔定,個腦不停轉,好想發表自己意見,搵人講野。
一時完全唔想郁,想匿喺間房,完全唔想同人交流。

我處於其中一邊嘅時候,會完全唔理解自己點解會有另一邊嘅情緒。例如好撚興奮覺得生命滿希望嗰時,會唔明自己點解有時會咁絕望咁低落。

之前女朋友同身邊朋友都講過我有時好似兩個人咁
好大機會bipolar

巴打建議搵學校counselor,食藥治標不治本,一定要兩樣一齊做

輕度可以食藥解決,但好多時身體會適應隻藥,然後醫生只會加大劑量,所以見下counselor有幫助
收到了巴打,唔該你
我之前躁鬱
但無食過血清素
你食過咩藥?
好多隻喔
開頭佢係俾抑鬱藥我食
轉左好多次藥先診斷躁鬱
咁我應該都要試一排藥先有啱嘅藥食,希望唔會有太大副作用
我睇嘅通常一兩星期會調整份量 轉藥
我而家嘅份量都係兩星期
真係要睇私家。有朋友做公立醫院精神科,根本無時間同個病人傾

我會建議除咗睇醫生,都見下心理輔導,因為了解內因先可以從根本處理。

唔洗擔心費用,學校應該有counselling 可以幫到你。又或者坊間都有好多非牟利機構幫到你 (例如賽馬會心度遊/基督教服務處)。

希望幫到你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞