領養路上開始失望

451 回覆
2724 Like 32 Dislike
貓義工咪又係街邊執..大家都係執點解要經佢地?講緊真係天橋底馬路邊果啲流浪貓,唔係走去綁架啲舖頭貓
d貓義工都係寄生蟲嚟

冇人捐錢俾佢哋連自己都養唔起
你要諗定如果呢隻唔得
就排另一隻貓

如果順利
一個星期內就可以帶貓貓走
你覆佢
我去買算啦,棄養時再聯絡。
我個時係機構領養
本身我屋企無養過貓

一樣有家訪睇窗同填家庭狀況問卷
但由領養展登記到拎到貓唔洗一個禮拜就搞掂
之前申請過幾次,填張申請書鳩咁多條問題,唔知以為in緊上市公司既ceo職位

住緊嗰度幾大 邊區
屋企買定係租,私定公
邊到返工
返咩工 工時幾長 返左幾耐
收入幾多
單身 已婚定拍拖
讀到咩學歷
屋企有幾多人
其餘啲人嘅係返工讀書 幾多歲 幾多收入
曾經養咩寵物 有冇養過貓
而家有冇 冇嘅話點解 有嘅話如果打交點算
仲有好多九唔搭八嘅問題 多到我都唔記得,但唔緊要,都係想領養貓貓姐,可能真係好多應徵者需要挑選下 明既
但屌你老帽次撚次填完就消失左!低聲下氣問下進展覆都唔撚覆,一係就hea鳩我,或者見我唔係住豪宅冇十幾萬一個月啦
冇錢咩宜家 是旦舉隻錶都夠買世貓糧,激鳩氣我之後全屋啲貓就係買既

我屌撚哂你班貓異工!
梗係有..我早幾個月搭小巴見到隻貓仔係馬路邊啲欄杆度我以為佢kick住左..拿拿林落車見到仲係度就執左
難過咩啵
入嚟為咗睇呢段
Pin this
你就好我住個度唔見有貓 想執都執唔到
最易先係愛協又唔洗家訪
做咗貓奴四年,當時都覺得班義工好煩,又家訪,窗網都搞咗兩次。但養啲貓嘅頭幾個月啲貓仲煩過啲義工。

貓啲尿真係好臭;成日搞破壞;所有無收好嘅紙張全部幫你撕爛曬,包括我啲銀行信同文件;好撚鐘意玩膠袋,朝朝六點嘈撚到仆街,唔起身餵佢直頭咬鳩你;無啦啦係櫃邊痾咗兩次尿,櫃底抺唔到,臭到閪;有時嘔嘢落張被,搞到又濕又臭;時不時玩玩下暴走,手腳全部被抓出血痕;一無留意彎低條腰,佢一嘢當你個背脊係助力器,痛到想打柒佢老母。

仲有好多煩嘢,如果你覺得佢哋班義工煩膠,咁真係要小心啲貓仲煩,我頭幾個月真係有小小後悔當時自己係唔係唔應該背領養呢個責任,後咪要上網爬文搵安慰。

日日同佢哋一齋訓,一夜夫妻百夜恩,所以決定要照顧佢哋一世。佢哋慢慢大咗先乖咗,作息時間一樣,後來返工都會心掛掛,返到屋企佢哋接我入門口嗰下就咩煩腦都無曬。

佢哋真係醒撚到你唔信,係破壞方面,所以你準備好同佢哋鬥志鬥力啦!

個人而言,我自己都無揀貓嘅,心一定係想要最靚嘅,你當我on9都好啦,當時諗法係想命運安排。
冇資格養,買咗養兩養又好快釘,養乜𨶙
要領養真係建議搵機構算
至少唔會當你係犯咁審
d貓義工會放生返d貓,識貓義工養一堆貓,捉咗隻野生貓帶佢去絕育,手術照顧咗幾日之後即刻放生,不過放生完隻貓會自己搵路去返佢屋企,放生咗幾次都係咁,好有靈性,但都係放生
點解要睇班on9 義工面色
潮文lm
領養問題一律建議購買解決
幾大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞