自殺算唔算高智慧生物獨有嘅行為?

23 回覆
3 Like 18 Dislike
嚴格嚟講只有人類依個高智慧靈長類動物先識得自殺,其他所有動物都唔識,就算最近似人類嘅動物例如馬騮海豚都唔識自殺
啲臭貓睇少一眼都走去自殺
海豚唔識咩
支那人關住啲熊長期抽膽汁, 隻熊太痛苦會用爪插自己個肚
外國有隻殺人鯨失戀自殺
鯨魚
動物傷心、保護種群都會自殺
弱智樓主
咁係自殘唔係自殺
亦引伸出令一個問題:究竟自殺係咪高智慧行為,畢竟除咗高智慧生命如人類冇其他生物識自殺

但生命最大目的係生存同繁殖,自殺又大大違背咗依個目的,可以話係愚蠢至極嘅行為
我印象中海豚都會自殺

一直向下游,等自己窒息前都唔會上得返水面
果d叫唔識死
對社會性動物嚟講
族群嘅利益遠遠大於自身嘅利益
我諗蜜蜂係好好嘅例子
佢哋一針人就要死
但係為咗趕走入侵者
佢哋都係會針人
其實自我犧牲算唔算自殺? 畢竟唔係自我選擇終結自我生命,而且犧牲起碼有達到保衛族群嘅目的或其他某種得益,但自殺就冇任何目的達到,係冇意義嘅行為
咁點解要自殺
抑鬱到自殺又好高智慧咩
不如你定義咗自殺先至可以討論,以及俾啲自殺嘅例子出黎
再加上蜜蜂有權選擇唔針人,但族群後過好嚴重遮
戇鳩
由個ground已經錯都仲可以吹落去
你個問題係「自殺係咪高智慧生物獨有嘅行為」

嚴格嚟講只有人類依個高智慧靈長類動物先識得自殺

其他所有動物都唔識,就算最近似人類嘅動物例如馬騮海豚都唔識自殺

噉到底你係想講:
1「自殺係高智慧生物先能夠做」
定係
2「自殺係人先能夠做」?

如果你想講1,噉一個弱智嘅人自殺嘅例子就可以推論去智慧比弱智人高嘅動物都能夠有自殺嘅能力,因為你個indicator係智慧嘅高低

如果你想講2,噉就唔關高唔高智慧事,而係物種嚟決定,除非你一口咬定人係「最具智慧」嘅物種去link埋智慧同物種同自殺嘅關係,但係你就會陷入「幾有智慧先識得自殺」嘅問題

噉要幾高智慧先識得自殺?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞