思覺失調 你問我答

70 回覆
4 Like 7 Dislike
Yup yup
我d幻覺都似你喱type
一定要諗到答案先有得訓
諗唔到唔比訓
重有幻想自己係second coming of Jesus, 一來響套日式整蠱節目玩緊, 二來自己係新耶穌基督就黎比人釘死(例如醫院D護士同藥丸都係想我死)
每次想靜止自己個身體同relax同聽護士話, 個腦海都會有一個新念頭飛出黎, 有念頭會警惕自己唔好信D護士同埋打破個整蠱節目, 跟住一陣又會警惕自己耶穌既命運就係聽話同送死或者繼續玩個整蠱節目所以食D藥同聽護士話, 正面反面兩個矛盾位飛黎飛去, 十足十耶穌知道自己就黎要死果陣同上帝講野覺得好矛盾一樣, 搞到響急症室病床搞好撚耐
其實都幾正 好似喺現實世界發緊夢咁
入院之前好撚high, 出院果陣覺得好撚唏噓, 前路茫茫
我第一次入病院以為自己食左毒藥死左上左天堂, D護士係天使, 個style好似Matrix入面Neo去見個Oracle咁, 住緊真實系天堂
我比屋企人捉去急症
見到既派藥護士全部都係我識既人
個陣我真係好懷疑人生
諗唔點呀大佬
次次初入醫院都係好撚驚食藥, 覺得自己就黎上天堂會死
我因為病態賭博痴左線輸左球幾long option而有左思覺失調三年半,長期有音樂幻聽+經常loop以前D野,宜家公立同私家宋醫生都有睇,食緊Q仔200mg, 仲有其他兩隻藥唔記得係咩

訓覺叫做好左少少但成日發惡夢(Q仔副作用)會中途醒幾次
樓主幾歲
Schizophrenia 都有好幾種
有冇人知復發個陣係會點?
又loop番之前d野?
公立次次問親佢都唔肯幫我減藥
佢見我穩定 我而家去公立次次睇既醫生都唔係同一個
我Q仔食到500mg
日日飲兩杯凍美式先冇咁眼訓
睇私家大約幾錢
私家每次一千起跳
二三千左右,不過宋醫生個隻q 仔好似好過公立開個D
會掛
有分別架
我以為藥名一樣就冇分別

宋醫生開個隻係Actavis Setinin quetiapine, 黃色
好似冇公立個D咁第二日翻工咁眼訓
唔知係咪正廠同副廠藥既分別

公立開隻係quetiapine teva ,紫色
icic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞