有冇人試過隻貓突然唔食野

86 回覆
7 Like 0 Dislike
我平時睇d人好似幾好
明白暫時check過曬都冇事 但胃口都仲係差
我懷疑關佢口腔事 個醫生睇漏咗
快D帶佢去睇獸醫, 上次我搞一搞, 洗咗2皮...
腎有問題
睇咗 驗曬血照Xray 乜都check唔到
睇咗 驗曬血照Xray 乜都check唔到
間嘢掂唔掂? 使唔使睇多間.
上次我隻貓排唔到便, 唔肯食嘢, 最後釘咗
佢開咗消炎藥同開胃藥,打算食多一兩日如果情況冇好轉就再睇另一間
Feel到佢係想食嘢但食唔到 可能關牙仔事
反開個咀睇吓牙肉有無紅, 不過照計醫生會睇咗...
餵吓濕糧貓罐頭睇吓得唔得...
醫生就係話冇事
d濕糧要搞碎曬佢先肯奶下食少少 唔肯咬
所以可能個醫生睇漏咗某d口腔位
自己了開佢個口睇吓, 如果唔驚咬...
識人隻貓有牙周病, 要洗牙..
但我以前隻貓食開乾糧, 成日磨牙, 所以無..
我今晚試下撩開佢個口
睇牙肉?
試過突然唔食野 食少少就嘔 飲水都嘔
即刻同佢睇醫生驗血
又refer 佢去睇神經科
都驗唔到咩事
結果過左三日嘔左堆毛出黎就精神哂
洗左幾k

利申 都係建議你同佢睇轉醫生
內外側都要睇過, keep住食藥, 如果過幾日唔掂睇另一個, 搵個口碑好少少的.
激嬲左佢?
真係唔知笑定喊好
醒起有次隻衰嘢又係突然勁冇精神 又不停係咁飲水
以為佢有腎病即刻帶佢睇醫生
洗咗二千幾姑娘淨係講咗佢:冇事 但佢都好重喎
返到屋企即刻勁high又食又玩
收到感謝巴打
冇 佢腺氣好好
激嬲左佢?
冇 佢脾氣好好
我都有試過隻貓唔太食嘢又成日瞓
Check完咩事都冇係少少脫水
後來打咗3日皮下水就冇事
可能腎有啲嘢但未影響咁大掛
另一隻就打預防針後咁樣
應該係因為打完針發燒先唔太郁
有時候check 到都遲
d 貓狗好捱得
到野都唔食果時可能已經嚴重
同埋脂肪肝原因唔係肥
同冇食野有關

脂肪肝是貓咪的一種常見病,由於缺乏足夠的能量,貓的身體開始向肝臟輸送脂肪細胞以轉化為能量。然而,貓科動物的身體並不是以這種方式代謝脂肪的,脂肪細胞的積聚會損害肝臟功能,影響肝臟的正常工作。這是一種非常嚴重的疾病,如果不積極治療,可能是致命的。
Cls原來脂肪肝關唔食嘢事依加先知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞