[都大唔係大呀] HKMU 都大討論區 (1) 新校名新氣象

11 回覆
15 Like 3 Dislike
由2021年9月1日開始,香港公開大學將會改名為香港都會大學。

香港都會大學 Hong Kong Metropolitan University (簡稱都大/ HKMU/ MU)

常見問題:
1) 點分正校園同賽馬會校園?
正校園我地叫 MC,賽馬會校園叫 JC,佢地大約相距兩條街左右。
去 MC 既話你係何文田廣場落車會近啲,
去 JC 就俊民苑落車/何文田地鐵站A3出口。
旺角新寶戲院對面個道有兩架小巴都去到 MU,都係何廣落會近啲快啲。
而家多咗間賽馬會健康護理學院 (IOH),喺 MC 斜對面,去 IOH 嘅話你喺何文田邨景文樓落車會近啲。

搭的士就直接講
(MC)何文田都會大學 牧愛街 近醫療輔助隊個間
(JC)何文田都會大學 忠孝街 近警署個間
(IOH)何文田都會大學 常盛街 近 MC 斜對面個間

2) 幾時有得攞學生證?
9月開左學之後,你可以上 MyHKMU Upload 你張相,
大約兩個禮拜之後你就可以去攞,通常愈早 up 愈快有得攞

3) 咩係 Reg 科?幾時 Reg 得?我使唔使 Reg?
Reg 科即係去註冊/揀去要讀咩科,
8月中左右可以上 MyHKMU 睇 Advise on course selection,
開 Sem 後兩個星期係 Add/ Drop Period,
你地可以改 Add/ Drop 科/改下你個 Timetable。

4) 係咪可以申請 locker?
係,9月中左右學校會 send webmail 比全校,通知大家可以申請 locker。
到時會有一個日子比大家用先到先得既形式,遞form抽籤去揀咩locker。
你填 MC 就抽 MC 既 locker,填 JC 就抽 JC 既 locker,每個 locker 200蚊。
雖然到時一定會排哂長龍,但最後其實淨返都幾多 locker,所以都唔洗太緊張。

暫時淨係諗到呢啲問題,你地有咩想問都可以出聲,
呢度應該大把人會答你

如果你地真係想知 MU 有咩 camp/soc好玩,
建議你地自己 search 左佢地既 Facebook/ Instagram,
睇下佢地有咩活動/搞過咩活動,
再自己諗想玩咩/點玩/點識人/識咩人,唔好人云亦云。
有冇巴打有多一張12月15 Q1既飛多左用唔著?
可以讓比小弟
簿酬
Tg pm~
https://t.me/yrag0521
巴打係都大學生嚟?
推返先
有冇人試過冇交學費比人撤銷學位
係咪申請延遲交學費再交番就得
知唔知本身讀緊hd想報degree 要點樣
我online application 佢話我已是本校學生唔比我apply
有無tg link想問
師兄最後點?比人撤銷咗學位之後交翻學費同申請逾期註冊係咪就得依家好心急
係 唔洗咁驚 有錢賺佢點會唔要
P.s.畢業了 祝你好運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞