〔CPBL/中職〕(台灣) 中華職棒大聯盟 討論區 (12)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Josh真係好男人
比條女打到仆街唔係練拳而係練跑
上網聽podcast 野球乾一杯阿強專訪
因為認真傾棒球唔係特別好笑

臨尾佢無啦啦推薦人睇八掛うみ
阿強追得咁貼
油龍幫新洋將改名
Telvin Nash 叫 鈦龍
大王老友 Ronny Rodriguez 叫 龍德力
唔係阿q好好架啦
烏魚子 Good
阿強講改哩D名果集野球乾一杯好笑到HIHI
佢話佢條女聽佢講農藥系列笑到成晚訓唔著
小玉先發6棒一壘
D外援未齊人之前都係試陣
今場內外野換下位
下個月嘅台日交流賽
油龍話徐若熙,陳冠偉唔會參賽
日本隊方面 佐佐木朗希有機會參賽
第6隊
想要中華電信多啲,台鋼驚佢玩唔到好多年就要轉搵人頂手
羅沙里奧來
希望有表現
係韓華好鐘意佢
去到阪神唔夠玩
做左佢會員一年幾
今年係時侯加碼養佢了
新監督原來咁猛料
佢訓練個陣專登要將守備位置錯開晒
等大家明白要守個陣有幾難咁樣就可以體會到隊友會諒解
我覺得今年廢腿有機會有大進步
飛去日本打
返台灣又要隔離咁耐
阿德都不了話你老未返黎困我咁耐影響狀態
Big boss
肯打嘅多數都係比較後生嘅球員
如果打得成 當去見識下都算有好處
賺既一定係中職既球員
覺得呢啲國際賽機會真係唔多
富邦悍將投手郭俊麟調整順利,競爭輪值利多,一軍投手教練林正豐17日受訪直言,很有機會在開季就把他放在輪值當中,不過考慮他動過「Tommy John」手術,球團仍會站在保護他的立場,局數、休息天數都會設定。

郭俊麟前年開刀,去年下半季在一軍亮相,11月9日對味全龍之戰迎來初登板,先發2.2局5K失1,下一場對統一獅投到4局只被敲2安,無失分。

林正豐表示,郭俊麟目前春訓狀況都在掌握之中,且調整不錯,站在保護立場,已詢問其他教練以及開過TJ的選手,該怎麼協助他,「通常他們開刀後第一年出賽局數會在45局左右,俊麟去年季末就有回來丟,大約20局,並未達到出賽的門檻,今年我們還是傾向保護他。」

為銜接隔年賽季能夠正常出賽,教練團希望郭俊麟今年在一軍就能有完整出賽,林正豐說,保險起見,球團會拉長他的休息天數,「正常輪值是5到6天,俊麟至少會休7天,球數的量也會控制,總局數45局左右。」

林正豐表示,有和郭俊麟溝通過,今年會以此方向調整,「投1場要休到7天以上,我們知道對投手來說可能不好調整,但為了延續球員更長生涯,我們必須這樣保護他。」

https://sports.ettoday.net/news/2191045

投一休七,咁不如今年做住中繼投手先啦
D球星嫌麻煩番台灣要隔離同埋日子近開季
雖然好似話傾好左唔知困幾多日冇事之後可以「玩BUBBLE」俾佢地酒店直接去指定球場練波,練完直接番酒店繼續隔離
唔quota 上面
做RP用法仲煩
做SP穩定出好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞