究竟買青衣樓嘅人係咩心態

148 回覆
58 Like 130 Dislike
廢老多 藍屍仲多

呢件住青怡花園
惡行多籮籮👇🏻

[篤灰要人!!] 藍屍青衣羽樂球會 「炒場」濫用康體設施 自撚私!!!
https://lih.kg/2726421
青衣都話唔夠配套

你想要咩配套,殯儀館定火葬場
青衣空氣好,住得好撚舒服
利申:住左青衣廿年,呢兩年搬左出去好掛住條海旁
樓主係咪嬲連美景花園都買唔起
所以成日出廢POST踩青衣?
青衣空氣好 青衣城/碼頭個邊又有海旁散步

就係因為平時返工/出街行街多人到pk
返到屋企(青衣)就係想靜d 舒舒服服

美食沙漠係真既 冇咩好食
咁咪一係出荃灣/旺角食 一係叫foodpanda 個d
都大把好野食

交通又方便 出荃灣/旺角20分鐘左右
當然買野點都唔夠旺角個d方便
但居住環境就贏哂
青衣係8 90年代最大新市鎮
當你準備生細路,兩公婆都要返工,四大長老又住青衣,你就明點解青衣樓咁貴…
醫院去瑪嘉烈都好快, 遠D荃灣又有港安同仁濟醫院
野食荃灣同葵芳都好多野食同種類, 搭車都係30分鐘內
如果樣樣要係正樓下或者行到去,咁個居住環境自然會差D
交通方便
2015前的確係貴嘅 但而家新界交通方便咗咁多 配套又齊 環境更加好住 最緊要冇貨櫃碼頭 點解唔住遠少少

市場冇錯 大西北樓呢幾年升得快過青衣好多就知點解
當你兩公婆都要返工,七點要出門口,又唔想請工人
個細路想比四大湊,要焗住返隔離。

抱住個仔到時就隔一條都嚴遠啊
我搬青衣之前住過長沙灣同荃灣
比我揀我都係會住返青衣

雖然配套稱唔上幾好,但真係靜都寫意,亦都咩都唔缺
不過香港人剩係識返工同OT,係難理解D
就返學住過青衣2,3年。除左青衣荃灣葵涌外,去其他地區多數要轉車。
對我嚟講(只限新界西):
屯門元朗>天水圍>荃灣>>葵涌>青衣
好住唔好住 方便唔方便
就算同區唔同屋苑已經好大分別
呎價反映一切 市場自己有定斷
而家方便左, 948都差不多全日, 249X又直去沙田, X42C去青衣南又方便左
你天水圍個價貴過荃灣西未啊
始終青衣大部分樓都30年以上, 咁同大西北D新樓比較, 咁一定升值無咁高呀
係咪覆錯人
其實係 鐵路盤半新樓舊樓
應該各自做比較咁先公平

唔知樓主住邊啦
不過隔幾日就開POST嚟踩下青衣
仲煩過韓元帥
我嘅重點係近學校,小朋友可以瞓晏D。所以讀完幼稚園就搬走左。
當年買左迪士尼年票,星期五放學都可以去玩番轉。
你講等車? 大把青衣ive同你爭位
青衣邊個位都緊要
山下個d出油尖旺/觀塘個d都係一程車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞