有冇人一提到唔比家用或減家用 老母就好大反應

1001 回覆
1578 Like 120 Dislike
本身自己唔係搵得多 搵1xk 交3k 家用
最近就同老母講可唔可以比少啲家用 或者唔比家用
因為想儲下錢 比自己移民進修
老母就好大反應 起晒鋼
就同我講:你住得呢間屋 就要比家用 養咗你咁多年 每個月比少少錢都唔願意。。。三千算收平你架啦。。。

其實老母唔缺我呢幾千蚊 但就一定要我交家用
同老母講 話我畢業頭幾年困難啲 所以就比少啲家用 但佢就覺得無論我有幾慘有幾辛苦 一定要比家用 盡仔女嘅責任
老豆聽到我儲錢嘅原因都支持我唔駛比家用
係老母先企到咁硬

最後想呻下
如果真係咁窮
就咪生我出嚟啦
無多餘錢 就逼人交家用
你啲仔女都唔會生活快樂

我知道被逼交家用有幾慘
所以我一定唔會生仔
終結呢個交家用、養兒防老嘅輪迴
你試下拎3000出去自己生活囉
試下自己搬出去住
就知道3000無收多你

不如你搵份再高人工d但唔報比你媽知搵幾多
咁手頭咪會鬆d
3k 淨係提供食比你都唔係好夠
你開始賺錢但係食住屋企
其實係要父母繼續供養你
屋企明明唔缺錢都要我交3000家用 有次裸辭無收入無交比說話我聽 真心唔理解…話乜柒佢細個捱麵包都要交 唔知乜野思想黎
從人生仔冇人迫,師兄係咪搞亂左d邏輯?

從來*
一開波唔生咪得囉
咁要你俾3k 係想你負下責任姐 知唔知咩叫承擔
其實又咁講 如果你係出面租緊樓既話唔通又可以唔交租咩 有權利有義務
睇需要,如果老豆老母不愁衣食
但仲要逼仔女俾家用的話
根本就折鳩墮

但掉返轉公道講
老豆老母如果有錢都冇義務一定要留俾仔女
「如果真係咁窮 就咪生我出嚟啦」
你講得岩呀,所以唔洗同老母客氣,生仔權係佢到,佢有得楝生唔生你,你冇得楝被唔被佢生出黎
比家用真係人情黎,如果真係咁緊張果d錢,一開頭生仔時,就要諗清楚啦。你係都要比3000佢,等於幫佢承受佢自己當初落錯決定既後果
三千唔係家用黎 係當交租 食飯錢

咁撚威咪搬走 過左18痴老母收你三千得罪你咁
你唔生我咪唔洗死
我都有試過
我揾3xk我媽要1xk
阿哥交多過我少少家用
一講可唔可以唔洗交咁多
就話屋企洗費大無咩錢剩
啲花紅好辛苦先deal 到唔洗計返啲俾佢
係咪得華人家庭先會咁諗
如果我生個仔養到佢出身要佢俾返錢我我會怨自己廢多啲
個仔大左有自己世界自己生活 父母原則上其實父母還父母仔還仔 大家無關係
佢要為自己 自己家庭負責 唔係為我唔係為父母
我生得佢出 我養大佢係我責任 我養到自己係我責任 唔係後代責任
養你一世咩
過左18歲唔養你 有冇得報警拉佢疏忽照顧呀?

成左年父母冇任何責任再養你
大人大姐冇能力搬走 仲要痴屋企住食瞓 仲好意思同人講 醜唔醜
你要幾愚孝先諗得出
係呀 但成年之後大部分西人會搬走 唔再痴屋企住
香港啲廢青呢?
哦~姐係生完仔,一句:但係已經錯左啦嗎,就可以算數了
正確既事,唔一定係要去死,完全搞唔清你乜野邏輯
要收家用既父母全撚部都係垃圾廢撚到咁學人生仔 摧毀左下一代既人生
無比過家用
拎開零用
父母比首期
我諗唔多唔少有少少呢個觀念既 但上面例子真係講緊3000蚊一個月真係食同住都未夠 唔係講養返父母喎 同埋拎3000都要攞命咁款我覺得真係要考盧下自己有無本錢祼辭 都咁大個人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞