南早﹕中國收緊遊戲審批 重新包裝歷史角色、男角似女人或有問題

23 回覆
3 Like 4 Dislike
可能Old News咗

2021/10/02 - 03:28
立場報道

《南華早報》引述一備忘及多名消息人士指,中國再收緊遊戲審批。若遊戲供玩家選擇善惡、審查人員無法直接看出角色性別、男角行為似女人,甚至重新包裝歷史角色、涉消滅「蠻族」內容,都可能會影響審批結果。

《南華早報》報道,中國政府八、九月均沒有公布新發牌電子遊戲,打破每月批核的傳統。該報引述一份備忘及數名消息人士指,中國對遊戲的審批趨向嚴格。

全文:

https://www.thestandnews.com/china/%E5%8D%97%E6%97%A9%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E6%94%B6%E7%B7%8A%E9%81%8A%E6%88%B2%E5%AF%A9%E6%89%B9-%E9%87%8D%E6%96%B0%E5%8C%85%E8%A3%9D%E6%AD%B7%E5%8F%B2%E8%A7%92%E8%89%B2%E7%94%B7%E8%A7%92%E4%BC%BC%E5%A5%B3%E4%BA%BA%E6%88%96%E6%9C%89%E5%95%8F%E9%A1%8C
FGO同TLOU 2……
花木蘭?
睇內文,似乎只要係歷史人物就唔得
唔止蝗國
..其實一直都覺得張郃好慘
佢已經無變女人
射返枝箭落去
唔變女人變高達得唔得
整頓埋迫站呢d版權惡霸
張郃應該管唔到啦, 日本仔光榮搞到佢咁喎
要真實性去讀歷史書咪得
同埋都有strategy game主打真實性,三國志果啲

你玩得戀姬無雙果類都唔係想要咩真實啦
卡背戰爭
聖鬥士個班
已經算係真實架啦,起碼仲係男人
咁得返俄羅斯方塊可以過到
新例唔俾啦,所以第三作唔係劉備做主角
三國無雙唔玩得
三國無慘反而冇事
男角似女人就唔俾, 奧運男性女選手就可以
唔批,睇唔出性別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞