(警世)大學生不應投資

119 回覆
116 Like 357 Dislike
冇人叫你 all in
你未經歷過回調都唔好話自己係投資,你個啲叫投機
一年賺5倍,究竟係投資定賭博,好似依兩年咁一年有1-2倍都差唔多了,仲5倍,開左幾多杠桿呀
學生咁少本
樓主年頭all in咗含大?
year 2半年輸15萬積畜清0重新做人(d錢返搬屋紮鐵搵返黎
我都想
少本咪最啱月供ETF囉….
大學生賭吓波,感受下咩叫「風險」,出嚟社會先學投資,就事半功倍
羅浩賢大學生 牛市輸哂4萬積蓄
世上只有兩種人輸得起,大學生同老人家
廢撚到
我開頭資金30萬 而家玩左一年 得返20萬
我淨係用獎學金投資咋喎
講到做雞個代價細過炒股咁
見過勁多人 畢業成堆街數
如果你真係有本事由40,000變咗200,000 ,我覺得你mon住過市值得。
星期六日咪同朋友玩囉,我諗你都係睇港股同美市姐。
襯後生賺錢浪費青春!除非你係富二代啦,你唔努力儲第一桶金,你點投資啊,你點建立資產
1. 極限牛熊無論如何接近打靶,只要懂得選擇,依然有險可守。

2. 擁有市價過億的比華利山豪宅,只不過代表你富有;擁有香港的納米盤,才代表你了解房產市場。

3. 巴郡(Berkshire Hathaway)裏頭的基金經理來香港玩牛熊證只生存到三個交易日。

4. 如果政府強迫市民月供MPF,市民應該要有把MPF投放於衍生工具致富的權利。

5. 勇於承認錯誤是多餘的,因為你只是未成功。本多終勝。

6. 今天他可以坐在陰涼處,因為很久以前他種了一棵樹。但他選擇了種樹而不是種大麻,是一項投資失誤。

7. 就業耽誤了你炒股的才華,失業才是令你不斷向上的源動力。

8. 女性找男朋友是長線投資,而做雞就是把自己的身體短期槓桿。

9. 如果模擬倉讓你有數百萬的獲利,則證明你有天份,不妨借盡一點,操作真倉時認真的你絕對會讓市場嚇怕。

10. 有錢未必一定快樂,但至少可以讓你傷心地取笑窮人。
4萬變20萬已經好撚勁,
你望下連登仔依幾日狂叫ALL IN TQQQ 果堆
依家變成點?

你打份工有冇咁高人工都未知啦
9成未做過嘢嘅大學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞