除咗營多,印尼嘢 好難食?

417 回覆
383 Like 72 Dislike
十五夜飯團加菜
觀塘有間印尼野
月華再上
斜路個度

食過一次
好伏
食營多不如買出前一丁好過
而家日本即食面成日特價
圍返都係3~4蚊包
但質素高幾萬倍
1. gado gado (印尼沙律)
2. XX roti? (XX 蛋糕/麵包)
3. kerupuk (炸物)
4. kue nanas (鳳梨酥)

救左你啦ching
利申:印尼華僑第N代
客家醃麵 "jam mien"
西加定Belitung ?
nyi ho mo,, sit pao mang,,
udah makan ya? belum makan,,
仲有支辣醬都幾好食
第1個應該係agar agar 類近大菜糕
印尼辣醬都試過幾支
樓主嗰堆野我食咁多年印尼野都冇食過
你個阿姐咁伏?

印尼菜最好應該係牛肉類或者雜菜類(加多加多或者椰汁菜湯)

利申:全家族印尼華僑,有時會去買印尼餐廳野+有請印傭既親戚度食飯
應該係講蕉葉(雖然好多唔係真葉啦)捲住雞肉飯團啦
確實好野黎

不過始終係飯團,要睇米既品質
一定要夠痴唔散
印尼本地平民係咪應該好少煮/食牛肉?
我諗佢整個啲真係本地人食開嗰啲
黃豆餅 好經典喎
又會嗰堆野你食咁多年印尼菜都冇食過?
正常
你要記住我地請印傭筆錢對佢地黎講都好大筆
牛肉又唔會去左印尼特別平

但我親戚都請左廿幾年印傭換過幾個真係冇見過整呢d
何況我上一代(包括請印傭既)全部都住過印尼,都從來冇整/點過呢d
唔知會唔會係印尼入面再地方既野小眾d?
我唔覺得呢樣係真係必點囉…
我冇特別研究印尼美食所以真係冇食過就唔會知
但去既印尼餐廳唔係親戚就係老同學(上一輩既),都冇比過呢d,應該唔係有好野唔比點我地掛?
老一輩又冇乜聲出過,佢地都住過哂當地…
啲糕點都好好食
冇錯
可能水準唔穩定啦 咁我都只係食過一次
Gulai daun singkong
配埋lontong食
以前塊蕉葉一打開好香,
加埋飯入面的雞絲,好好食
見大家好似對天貝個整法好有興趣,今餐叫阿媽炒咗呢碟天貝,俾大家睇睇同出面餐廳的食法有咩唔同

佢地有隻辣嘅鮫魚好撚惹味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞