維基百科開始刪除香港巴士路線歷史圖片車輛資料

9 回覆
3 Like 7 Dislike
繼有香港用戶和管理員大幅度刪除港鐵列車資料後,近日有香港維基用戶開始刪除香港多條巴士路線的歷史圖片,包括自1970年代起服務的車輛資料。雖然《蛻變中的香港巴士(九龍新界篇)》書本和《香港巴士年鑑》亦有相關的資料,而維基百科亦有不少2000年代初已經退役的巴士圖片。但有關圖片亦在巴士路線條目中被刪除,只有目前服務的巴士圖片獲得保留。管理員路西法人指“ 巴士車身長度和品牌與路線無關(沒有來源證實兩者與巴士路線有什麼關係),必須刪除。”

事件反映了香港的維基用戶採用最嚴苛的角度及標準,盲目跟從方針,將一些自己不喜歡的東西刪除,手法如同文革一樣。將來的讀者也許不能夠從方便的平台了解巴士路線的歷史和車輛的變遷。

相關討論:https://zh.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:%E4%BA%92%E5%8A%A9%E5%AE%A2%E6%A0%88/%E6%9D%A1%E7%9B%AE%E6%8E%A2%E8%AE%A8#%E5%A4%9A%E5%80%8B%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E5%B0%8F%E5%B7%B4%E4%B8%BB%E9%A1%8C%E6%A2%9D%E7%9B%AE%E5%95%8F%E9%A1%8C
香港人自己起wiki啦
咪有香港巴士大典囉
Fandom就係俾你放呢啲嘢,英文維基百科都唔會有哂每個城市嘅巴士資料。
自己去巴典睇啦,咩車型啊相啊個啲全部有

https://hkbus.fandom.com/wiki/首頁
一般讀者都唔會上香港巴士大典,普及度維基百科比較高。明明車輛歷史變遷都是重要資料,反映有班香港人根本唔重視歷史。
明明有巴典俾你記載依啲資料;你就死都要霸住維基百科

明明維基百科係俾一般大眾睇嘅參考資料;你就死都要擺得巴膠先有興趣嘅內容

明明維基百科對於收錄資料有既定嘅policy(要俾source查證資料,唔可以自己原創研究、唔可以堆積瑣碎資料);而家你撻一句「保存歷史」,就合理化晒自己無視policy嘅行為
香港巴士大典Google都好高排名
今日就港鐵同巴士,日後可以有唔少同香港有關的條目亦可以用呢個理由而大量提刪,特別是提及歷史方面。
冇人睇嘅話
起嚟冇意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞