緊急求救!外置硬碟data recovery

18 回覆
3 Like 1 Dislike
小弟有隻4tb Seagate external hard disk, 昨日插入電腦突然之間話要私始化,我冇理佢之後試插入第二部電腦,都係load唔到。

之後我試左windows自己嘅chkdsk, 網上d recovery software 同埋Seagate 自己官方嘅fix software,都係冇反應,最後而家連佢盞燈都唔著。

而家諗住搵d data recovery公司幫手,我見比較大間嘅有Seagate自己嘅data recovery 同Ontrack, 同埋有d細間d嘅例如Deutchi。

所以想請教各位ching有冇試過/或者知唔知邊間比較好,錢都其次,最緊要可以recover番d野,因為d資料好重要。

我知道如果俾一間整完,如果搞唔掂,就好難搵第二間再整,所以想儘量make sure可以搵間穩陣d嘅。

唔該晒🙏🙏🙏
幫你推上嚟
我四月死過一隻司機2TB
我見網上有話講司機既中心其實都係掛名

所以我搵左第二間,叫德志數據恢復中心

佢收費跟Haed Disk既size
檢查完佢話要熄殼搞,最後收左$5800

as least d野係100%齊既
https://www.deutchi.hk

你4TB分分鐘收過萬都似
你可以搵d唔洗檢查費既俾佢地報下價先 (ssp通常都要收)
希望你隻碟唔係死得太緊要,$5-6千銀搞得掂啦

利申:非打手,純用家
拆出來
用sata connect
入面係咩data
4t 1萬未必夠..

真係好天文數字的價錢...
所要2隻hard disk來backup了
多謝各位ching留言,我剛剛拎左上去Ontrack,最後都係決定搵間大d嘅搞,佢quote我3800-5800,而家唯有keep my fingers crossed,希望佢地可以recover得愈來愈好啦...
多謝ching幫手推,多謝你🙏🙏🙏
多謝ching分享,你嗰間我都有問過,都覺得佢地態度好好,不過真係比較想個成功率高d, 所以就搵左Ontrack(雖然公司規模同成功率未必一定有關係), 點都好,真心多謝你分享🙏🙏🙏
資料好重要但係永遠唔backup
搵部腦裝Linux OS試下開先,如果擔心搞衰就唔好再整佢,俾錢解決。
上星期四終於拎番隻碟,好好彩絕大部分嘅資料(應該超過9成半)都搵得返,有d file係99%recovered,但都可以開得番,純粹想補番個詳盡少少嘅過程,萬一以後有ching唔好彩需要做recovery,可以爬文睇番呢個post,當參考都好。

。我係5/10送去Ontrack做recovery,之前都電話諮詢過香港大大細細嘅recovery 公司,最後決定都係搵大間啲嘅做,所以送咗過去Ontrack;
。我隻碟係Seagate嘅expansion 4TB,但由於已經過咗保養期,所以冇得用Seagate原廠嘅recovery服務,額外加錢都冇得用;
。Ontrack收咗我隻碟之後,畀咗個online portal我,可以keep track住隻碟嘅進度,當時佢地估計要7-10個工作日先可以完成,同埋報價係HKD5,800,但如果recovery rate低過7成,就收HKD3,800;
。之後有幾日打風, 同埋我隻碟嘅情況比較嚴重,所以佢哋有同事打畀我,話需要多幾個工作日;
。 去到十月中/下旬,佢哋有同事打嚟話我隻碟都係read唔到,因為個磁頭壞得好嚴重, 所以佢哋要出去訂啲其他零件再睇下可唔可以救返d資料,但佢哋都講明就算訂額外零件都唔會加價;
。過多一個星期左右, 佢哋打返嚟話啲零件幫到手,隻碟read得返喇,因為始終隻碟有4TB比較大,同埋硬件損毀得比較嚴重,所以佢哋需要多啲時間,慢慢咁過啲資料,以免進一步傷害隻碟;
。去到上星期四(4/11), 佢哋同事打嚟話搞掂,絕大部分嘅資料都救得返,而喺個portal入面就可以睇番邊d資料係救得,佢係完全copy番我成隻碟嘅file directory出來,而有損毀嘅資料,佢地會特別highlight;
。最後買單係 HKD5,800,另外佢哋抄返出嚟嘅資料就放咗喺一隻加左password嘅WD My Passport 4TB到,隻WD My Passport 4TB就另外收HKD850,所以total係HKD5,800+850 = HKD 6,650。

總括嚟講我覺得佢哋好可靠,整個過程我都可以喺個online portal度見到曬啲進度,佢哋嘅同事(有位負責聯絡嘅叫Peter) 亦都跟進得好貼,態度都好好。

希望我呢個follow up post可以幫到以後有需要嘅人,因為當日我開唔到隻碟果陣,都係好徬徨咁周圍問人同爬文,如果真係有ching咁唔好彩需要data recovery嘅服務,不妨考慮下Ontrack佢地。

最後都係多謝每一位留過言嘅ching,今次教訓好慘痛但亦教真係好好彩,錢都其次,如果d資料救唔番就真係大鑊。所以借用其中一個forum嘅一位ching嘅留言:

"買多隻HDD唔貴
「貴」在周長考慮+proper strategy+321+不厭其煩地堅持+recovery test+因應情況修改 loop
automation / 俾錢買cloud可以省少少功夫
但我總覺得backup是對抗人性/惰性的堅持和耐性的考驗,多於technical difficulties"

再次多謝所以留過言嘅ching,特別係各位有share經驗嘅。
ching好彩見到你個post我隻external harddrive應該死咗 希望救得返
唔好咁快絕望住,可能有得搞架!

但我建議你儘快搵專業公司搞,唔好自己上網download免費software自己試 或者 睇YouTube d片教人自己拆開換零件(除非你本身係高手啦)...到時進一步傷害到隻碟,就更加麻煩。如果d資料好緊要,花d錢都冇辦法...

加油,best wishes!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞