櫻花樹下大爆料 2

359 回覆
43 Like 12 Dislike
啲飯放左兩日都照賣wo,唔落重味啲比你,你咪食得出佢啲酸餿味
樓上所有會員罰$20公益金
公益金篇

告急篇

屌撚爆員工篇 之 到底係做到暈定俾你屌到暈

公益金
全部野都係返叮
農曆新年唔俾人休息真係仆街之最
高級日本直送食材篇

日本直送康師傅

日本直送壽桃牌烏冬

日本直送都好撚難食嘅豬

前員工爆非日本直送 現成垃圾食物

半生熟米1

半生熟米2 鹹魚鰻魚 燶鳩烏冬
垃圾狗屎櫻花樹下
屌你老母櫻花樹下
揾你D員工留負評去分化都係水洗唔清
Del埋留言都冇撚用
唔知上個post有無人講,其實罰錢好似係犯法
依家香港出事冷處理真係無敵
仲有前區議員撐腰
繼續水區外食客
冇人理啦兩日就 香港人本身就善忘
五大乜乜 冇人記得
自從 2019 年 6 月,黃藍之別演變成黑白良心的分野,幫襯藍店等同經濟上支持盲目撐警的族群。然後,我們吃力地發展出「黃色經濟圈」這個概念。
請留意,要堅守這概念,是「吃力」的。

不知道你們有沒有試過:某幾間藍店在被定義為藍色之前,其實你很愛亦很常光顧。最顯然而見的是餐廳,好食與不好食,很好食所以喜歡幫襯,就是這樣簡單。
像我本人,對南記粉麵的春卷小窩米線有股狂熱,它甚至是我的 comfort food ;生活中遇上令人抓狂的時刻,立即就嘴饞,好想馬上來碗大辣米線。
後來南記爆出是撐警藍店,至今我都沒有再食南記。然而,這種拒絕光顧是非常刻意的,明明自己就心心念念、希望可以再食南記,但礙於立場,每一次經過南記都要努力克制自己,不好落入對家的美食圈套。
值得思考的問題就來了:何以「黃色經濟圈」需要苦苦持守?

有麝自然香,何須迎風立。一間店家,如果做得足夠好,不必宣傳、不必告急,自自然然就客似雲來。更甚是,客源也不一定局限於黃絲——藍絲素來以沒骨氣沒原則見稱,店家的質素能達至連藍絲都禁不住要幫襯,本人愚見,方才是永續「黃色經濟圈」之道。

轉至立場博客
想問雲來川菜係咩立場?開係櫻花樹下舊鋪位個間
pish
係犯法,我做咗十幾年嘢冇一度返工會畀人扣人工

最多扣勤工,再唔滿意炒都冇所謂,但憑咩扣人工

如果唔犯法應該好多仆街老細都會扣,但我真係冇做過都冇聽過會有人畀人扣人工
好似返左去許冠傑個年代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞