覺唔覺得飲茶有文化過飲咖啡好多

46 回覆
60 Like 51 Dislike
瑞士人都食狗肉, 點睇?
瑞士人公認賤種黎
飲茶d架生用遊戲黎做例子就係skin黎
簡單黎講俾班俾得起錢既人打飛機用
你唔用一樣沖到靚茶
咖啡果d例如expresso
你唔用佢d濕鳩機係沖唔到出黎
Why not both?

任何嘢當你細心玩味,成就某種心得,難聽啲講,就算痾屎痾屎,都可以係一種藝術…

道在便溺呀…
講歷史已經唔識講
見字飲肥仔水
食狗肉高級好多
古時啲歐洲人由飲酒變咗鍾意飲咖啡當堂醒神曬
您弱智
鬼佬涼茶
真係乜都比一餐笑撚咗
你都唔明我講乜,有3樣野係個討論入面:文化、味道、價錢。

你開始講飲茶有文化,咁個文化未包含埋堆架生lor,未要洗錢lor,你就話係skin拎黎打飛機靚既茶葉一樣賣得貴,你講既靚茶唔係去酒樓果d丫麻

你要用返同level去比較
酒樓既茶 vs 茶記咖啡
靚茶葉就咁沖 vs Expresso
茶道 vs 世界比賽級咖啡師出黎果d

定你講既飲茶文化唔係茶道、英式high tea果d
事實果d係skin黎架喎 唔係必要架喎
亦唔會令杯茶有咩味道既提升/轉變
你飲水隻水杯水壺都可以幾千蚊幾萬蚊 唔通飲水=貴?
事實d濕鳩咖啡就係要用果d濕鳩貴價機先沖到
市場仲吹捧住愈貴機沖出黎愈好味

講原材料茶葉又係平過咖啡豆
個事實咖啡成個生態俾班商人marketing吹捧出黎mark up哂
好心咪扮盲
在人類只喝酒及茶的時候 文明是健全的
當開始喝起咖啡或可樂這些泥水色的飲料後
就開始了頹廢和墮落

by 楊威利
ok我明啦,即係你只係唔鋸點解可以唔貴就飲到好飲既茶,但就要比貴d先飲到好飲既咖啡。

咁我可以好簡單答你,因為咖啡會上癮。

利申:茶同咖啡都中意飲
弱智如你都知道我講岩左
有得咁比? 咁飲酒飲湯飲果汁算咩?
一睇就知樓主連茶都唔識飲
幾千億年文化歷史
連恐龍都係飲水
事實上係,因為茶被前人提升至精神哲學境界,已經唔係單純飲味道咁蕳單,但咖啡仍然停留飲味道上.

已經分到高下
爭咩丫,
溝埋一齊做咖啡茶丫笨。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞