維基百科開始大幅度刪除港鐵列車資料

57 回覆
12 Like 118 Dislike
唔知咩事不過作為讀者講幾句:
1. 唔准原創研究(同愛好者過度「收集」資料)係個好大嘅原則,日本鐵道同動漫畫遊戲條目都有同樣問題(唔做編者一樣可以睇討論頁)。所以會出現唔同嘅 Wiki project 同 Wikia /Fandom,而且 Wikipedia 已經有好大嘅漏洞畀啲人玩引用返自己個 blog 或者網站。
2. 點解要有來源就係因為好易集非成是,會引用個人資料,甚至記者報導誤引維基百科,重複過程,造成惡性循環。所以中文版而至英文版,有好多錯漏同無來源資訊。結果嘅其中一個例子,某群組某篇文唔知點樣寫到大嶼山機場鐵路有包括青嶼幹線同維港段嘅全線雙複線,維基百科又引用返,普及到令好多人覺得係真。跟住東隧直接記錄太古或西灣河站可以係轉車站,但又唔提政府之前同日資財團建議已經揀咗鰂魚涌站,而地鐵公司曾經偏向油麻地==北角站。
一樣可以,重點係要 verifiable,例如用咩 inverter 同摩打,咩 audible frequency,型號規格係幾多秒閂、幾大加速度。
因為啲資料無辦法查證真假
亂入講句
最合理嘅解釋,之後啲中國車D spec會改越差
有冇人有印象十幾年前啱啱合併嗰陣時
睇住西鐵綫馬鞍山綫啲車,車內車外都越嚟越污糟,甚至連最基本冷氣都開唔足
可能黨鐵準備出資料集賣,所以要刪哂佢
係咪有人準備出書呀
十成又係D On9鐵膠做Ge好事
鐵膠
上面要用,呢啲資料即刻變國家機密
難怪呢10年上面啲高鐵列車夠膽同日本爭生意
sds
刪除曬所有就啱啦
見到d鐵膠就黑人憎,成日係月台日影夜影,肥毒矮柒咁係架車又跳又突然9叫,係度大叫扮播咪。成班失智傻佬咁款唔知真係嚇親社會出現左咩問題有呢班人
對住d爛銅爛鐵臭車都好影
生著咁嘅弱知仔,做父母都唔知點算
可憐天下父母心
樓豬鐵膠
鐵路大典要小心保存
乜你都無所謂
你咪搞咁多野啦
維基開始有人話要整頓鐵典
背後邊個發功大家心知肚明
鐵典同維基好似不從屬
極度懷疑改鐵路野係想隱藏 831 一 d 野
因為而家新9卡車非常垃圾,咪要刪舊資料
好驚自己個仔大個變成咁
fandom同wikipedia 無任何從屬或姊妹計劃關係,點樣整頓呀

你地寫d野,一無來源,二寫埋d無聊瑣碎內容,三有大批原創研究,唔比人del撚曬就奇啦,仲要自我中心到妄想人地迫害你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞