90年代d遊戲好似多樣化好多

414 回覆
410 Like 21 Dislike
小群組公司大制作
SquareEnix, Capcom, Konami
PS1 生化危機, 恐龍危機, 隻狼, tomb raider, syphon filter, red faction, medal of honor
正到 大家細個時間比較多既時候玩呢d真係正到
而家大個玩某d game當然係過癮, 但係感覺真係唔同d 無果隻味道, 並唔係時間唔夠
我一樣可以開始隻PS1 digimon world 育成分段時間通關兩次
以前整遊戲既製作人真係好有心...

而家好多game都食老本靠remake 有曬劇本有曬藍本比你整靚d畫面而已...
諗起parasite eve1+2都係一個好正既game
PS1 既射雕英雄傳雖然簡單玩法但係成個觀感真係屌打而家d金庸手遊
仲有仲有果個咩 影樓 game 殺d入黎既人都好過癮
有無人認同
開發成本高 細廠玩唔起 玩家又睇唔起
多野玩到
記得果陣GAME書個遊戲發售表好多頁
不過細個時間好多
再多遊戲都清到
G GEN F

以前D遊戲雖然畫面唔得
但GAME 廠誠意好足

G GEN F 真係玩得津津有味
都係成本問題
淨係計畫面, 以前640X480嘅3D模組同依家2K/4K嘅3D模組規模已經差好遠,用多咁多倍資源去整, 仲邊有廠肯搏, 玩創意?

仲未計要請大師寫劇本作曲
呢個真係好好玩 可惜人大左無時間玩
Indie 已經回歸咗
所以而家又慶返d indie game 細成本 畫質唔需要太靚
e.g., undertale 好似budget 得5k 定50k
有D indie horro game都唔錯
細個玩機戰系列雖然成個過程好冗長得動畫係郁你淨係見到佢地自動對打, 有時避唔避得開講運
但又會成日玩下
官能刺激唔係唔重要,但係好快會習慣同會悶
創意同故事先係隻game嘅靈魂

希望indie game嘅興起, 可以令大廠出返多D唔同種類嘅game, 畫面差D都ok
之前睇AVGN 先知
而家走錯晒方向 重畫質
agger 其實紅白機年代都好多正野可以玩好耐
PE 1 2 都正
其實係重手遊d課金game差唔多
講畫質 好多有曬mod/engine整
小群組公司大制作
SquareEnix, Capcom, Konami
PS1 生化危機, 恐龍危機, 隻狼, tomb raider, syphon filter, red faction, medal of honor
正到 大家細個時間比較多既時候玩呢d真係正到
而家大個玩某d game當然係過癮, 但係感覺真係唔同d 無果隻味道, 並唔係時間唔夠
我一樣可以開始隻PS1 digimon world 育成分段時間通關兩次
以前整遊戲既製作人真係好有心...

而家好多game都食老本靠remake 有曬劇本有曬藍本比你整靚d畫面而已...

以前係大廠整indie game既題材
根本唔係年紀問題. 前排開返cs1.5我都可以玩大半日都唔夠. 而家無任何一隻game俾到呢種感覺我
果陣既遊戲有心思好多

會想經有限既畫面俾到最多玩家
而家啲開發時間好長 同埋放哂去畫面到
PS大廠咁樣拎到最佳遊戲
業界獨立仲有咩生意空間
以前gameboy帶 pokemon 都係由幾個人開始整起 結果hit全球
雖然以前d人個個都爆肝咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞