(港男不願受氣做水魚)香港離婚率升到48%

212 回覆
338 Like 34 Dislike
據政府統計處《香港的女性及男性主要統計數字Women and Men in Hong Kong Key Statistics 2020年版》,至1991年至2019年香港離婚宗數不斷增加,由1991年的6295宗,上升至2019的21,157宗,單看數字足足多了逾2倍。

至於離婚率,可以看實際的離婚和結婚數字:
年份|結婚數字|離婚數字|離婚率
2016|50008|17196|34%
2017|51817|19394|37%
2018|49331|20231|41%
2019|44247|21157|48%

若僅看2016年至2019年的數字,2017年的離婚總數按年上升12.7%,2018年則按年升4.8%,2019年則按年升4.1%。相反,結婚數字則節節下降。

30歲港女得一半有人要
離婚率又高
港男唔願埋單
港女要及早規劃好下半世點自己過
傻閪,我哋身體自主,好撚恨你啲臭鳩埋單咩
點解唔係反映結錯婚
有啲人唔夾就真係唔夾
如果淨講心,維繫就可以一世
咁求其搵個過得去嘅啊豬啊狗就得啦
有幾多係假結婚?攞完身份證就離婚
唔啱要磨爛蓆咪磨到結婚先分囉
驚西咩,3,40歲你唔係巢晒皮班餓狗都爭住屌架啦
想知當中有幾多係為責任結婚或者性生活不協調
啫係淨返嗰50%嘅人仲有好大班係慘過食屎
呢啲一開口傾就離婚㗎啦咁多年拍拖行到結婚,大家性格係有咩改變嘅餘地就改變咗啦,仲有咩好傾
成班傻撚以為忍到一世就贏
證明大家都對伴侶嘅要求好高
識唔識數學 結婚數字跌 係後生仔唔結婚
離婚數字係前幾年至廿幾三十年結婚人數多
個時人口膨脹緊

兩個數字都唔係直接有關系
好多港男同港女結完婚就後悔
港男諗著港女結完婚 會融融洽洽
實情港女只係想做公主 比人服侍
終於見到個心水清嘅人

明明兩個數字都唔係講緊同一班人
港男願意結婚越來越少 頂唔順港女離婚越來越多
好想知有幾成人結婚前可以同居一段時間
就算去旅行住埋都仲係會頂唔順對方D習慣
計劃通
分你層樓咋傻鳩
屌同埋單兩件事
爭住屌同叫雞一樣
你肯唔肯埋一隻俾成班餓狗屌過嘅雞?
冇顯示離婚率高,數字入面有幾多係同大陸妹假結婚?
唔比屌
-分手

屌得太多
-分手

想比佢屌佢唔想屌
-搵SP分手

想屌個時佢唔想,你唔想個時佢追住黎想屌你
-分手離婚

現代人既愛情,根本唔應該叫愛情

頂盡只可以叫 做愛/扑野

以前壞左就維修,而家壞左就換過件
反正就街都係臭雞+臭鳩
呢兩組數字用黎直接比對根本毫無
意義
港女結婚最好就乜都唔好要求佢地 享福就得
認真有一半咩?
我身邊唔覺有人離婚既
有無計埋年齡層分佈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞