其實我地時事台右翼同左膠最大分別係我地用常識睇問題,唔會覺得自己掌握真理

46 回覆
34 Like 28 Dislike
我地呢到好多人都係睇陶傑、聽陶傑大,跟陶傑嗰套常識.理性.保守主義睇事情
陶傑有一句好鍾意引用嘅Bertrand Russell係咁講:The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people are so full of doubts.
我有時成日會諗,我地連登時事台(尤其國際時事台)都係人,班左膠、女權閪、BLM、苗撚、敗登撚等等都係人,點解我地睇野會睇得通透咁多,總係輕易一兩句就駁到佢地唔知去哂邊、喊住大叫「我唔知、我睇唔到」?
我開始覺得,慢慢覺得(唔係肯定,for I'm always so full of doubts),最大嘅分別係,左膠係信仰咗一套closed system,佢地嘅世界係充斥住一堆標籤面譜
對任何問題,左膠只要喺呢堆標籤、面譜入面搵幾個嚟造句,racists、sexists,whatever,唔使任何認真思考,就自覺搵到正確答案,搵到真理,但內裡其實全部不堪一擊
相反,你隨便搵幾個時事台post嘅留言就會睇到,我地呢到嘅人係每一刻都喺到懷疑自己,我地每一個答案都係tentative,我地從來唔會用標籤嚟代替思考,我地從來唔會覺得自己啱哂
That's why we're the wiser people, they the fanatics and fools.
我知道最近香港同國際時局都令大家好消沉,但我想提醒大家嘅係,你有機會上連登時事台,有機會喺呢到一齊同大家分析問題,其實你係參與緊香港嘅啟蒙年代(Enlightenment ),無論時局有幾紛亂,你學到嘅思考方法已經足以令你seperate from and above the crowd,絕對係一生受用。
想講嘅咁多,多謝你地,多謝時事台。
樓主勁癲...
高質文 推
與有榮焉..
樓主改死性?
#2同#14係時事台入面既精英 如果有機會 我好希望可以親口同佢地講一聲:「多謝您。」
想同佢地講句:
會當凌絕頂,一覽眾山小
光明頂
主持鮑偉聰、陶傑
如果鮑sir陶sir都走哂香港保守主義呢個火種我地時事台真係冇得唔接..
直話冇人鐘意聽
Push
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞