大澳水鄉花燈節旅客迫爆 阻居民返家 搞手:或腰斬花燈節

193 回覆
289 Like 6 Dislike
突發
https://www.instagram.com/p/CT-JoUnh2cN/
| 大澳水鄉花燈節2021 - 特別安排 |
| TAI O Lanterns festivals - Special Arrangements |

鑒於今天來賞燈的人太多,於跨涌橋及新基大橋的疏導工作並沒有太大功效,所以導致兩橋一度人流擠擁,嚴重阻塞並影響大澳居民的日常活動,而花燈的亮燈時間亦因而縮短,望各位見諒。

我們正積極與各方配合的負責人商討更好更有效的疏導方案,希望往後在安全及不影響居民的大前提下繼續花燈的亮燈時間及位置。

經初步商討後,花燈節的亮燈時間及位置有以下變更:

丨亮燈日期及時間|
11-19 & 22-26 & 29-30.9.2021 (6:30-9:00pm)

21.9 中秋節將不會亮燈,為需要回大澳與家人過節及團聚的大澳人們一點空間。

20 & 27 & 28.9 也想大澳居民在週末勞碌過後可以休息休息,所以暫停亮燈。

另外花燈節餘下的日子,亮燈的位置亦作出相應更改,以下位置暫定仍會繼續亮燈:

鄉氏委員會廣場
吉慶前街
石仔埗(妹記至寶義堂位置)

以下位置暫停亮燈:

跨涌橋
新基大橋

再次提提各位前往大澳觀賞花燈的朋友們,做好本分,遵守現場所有的即時安排,賞花燈之餘請顧及其他人及大澳居民的感受,有你們的合作才能使花燈繼續如常亮起!

更重要是提提所有關於亮燈安排的 Inbox/PM/Comment 我們都不能一一回覆,因實在太多因素影響當日及當時的安排,所以我們有任何特發消息都會出Post公佈,煩請體諒 🙏🙇‍♀️
又係新假期果d叫人去
搞手柒啫

安排小小野for居民都唔識
印啲籌派俾居民優先搭巴士
巴士限制班次就唔會咁迫啦

迫爆居民唔開心 腰暫商戶又唔開心
取個平衡都唔識onL99
收入場費分番少少比人咪順番條氣
D燈好唔好睇唔係重點
重點係打卡儲 ig
要比人睇到自己生活幾咁多姿多彩
Earth.er 又係咪藍血?大澳有分店on9
屌港豬
放假行下旺角巿區咪算囉
搞大澳D民居
大澳唔去得?
啲人日日入去都得
冇人會理 啲人照入
香港班廢中唔會睇
入嚟屌你唔開燈賀中秋
有乜問題
大把人為Anson lo 入去
冇燈照入
自帶燈龍好難?
你坐車去啲巴士站迫滿人
今日先知?
個個出晒城
屋企附近反而冷清咗
全香港七百萬人係咪要自己開個會講定邊批人邊日去幾點鐘去同埋會逗留幾耐先? 香港咁多人口有部分人可以喺weekday放假去,亦有部分人口只能星期六日去,咁你叫只能星期六日放假既人點做? 邊度都唔好去?

搞個期間限定嘅公眾活動,吸引咁多人去迫爆場,就話香港人自私,個場入面幾百人互相認識特登約埋一齊去迫爆人地場架?都痴線既
好耐無放TG
係時候了
之前唔係話中間沙螺灣有段路俾村民封咗咩
係香港無咩地方分薄人流
行鳳凰徑都會經大澳
本身啲人去日本台灣泰國
而家喺曬香港
又玩爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞