P牌保險

36 回覆
0 Like 13 Dislike
金時好似係比較平
憑記憶唔核實就喺度教人
畀人串仲好似自己冇錯咁
好嘢

既然你都識講自己唔係新牌好耐
就唔好未check資料就打咁大段嘢啦

你咁想人指正你 咁我就講多D
保費本身就會隨年齡牌齡車款車齡而變化
唔係單靠NCB百份比就計到今時今日開始儲NCB同兩三年後開始儲嘅分別

所以樓主唔知自己將來計劃係點,係冇可能量化比較

舉例,買一架Morning出三保幾千保費,儲到有30% NCB,你之後買架新車出全保,轉到30% NCB落新車
或者憑30歲 3年牌 30 NCB去出高危車
vs 0 NCB就咁去換車
咁呢一嘢就差好遠啦

師兄淨係揸住個NCB % 嚟講,好難唔令人你懷疑你有理論冇實戰架喎
感覺上係
同埋金時可能畀到啲好少少嘅保險公司
同意你講法,樓主無講佢將來點打算,所以只能假設佢一直無變,唔會換車。

佢問 NCB 我咪淨係答 NCB,其他佢無講嘅嘢,佢連自己都未必知將來會點,我同你都唔會解答到。

我本先係想帶出,NCB 係要同最尾接近 60% 嘅人期比較(例如如果樓主係想用爸爸名先出兩年保險,就用最尾兩年保費比較)。不過你就斟酌我係10% 定20% 嘅數字扯開咗個話題我有冇實戰唔重要,最緊要樓主知 NCB 個計法,佢放得上嚟開 post 問 NCB 呢個 keyword,佢實會自己返去計

你咁叻,你咪列曬出嚟囉
由零開始,如果一直無 claim 過
第幾年開始會有幾多 NCB?
去到第幾年會有60%?

我唔介意虛心學習
你肯講我肯學
討論區係互相交流
但你第一句淨係話人又無糾正人
你連列曬出嚟嘅心機都無就話人
咁我都唯有覆句「哦,係掛」
最終樓主都只係得到我呢方面嘅錯嘅訊息
你真係想咁?
我唔知你係咪好多炒車經驗
基本上 NCB 上到 60% 之後無試過低過 60%
就算換車都係帶埋 NCB 過去換
人生究竟有幾多次需要 reset NCB 去 0% 再儲過?
我就真係無乜呢方面嘅實戰經驗
我唔係要串返你但你憑一個數字就覺得人無買過車
你都好武斷吓
我講到咁你都唔明
你呢世揸架錢七唔換車就話啫
如果樓主會喺幾年內換架全新車
咁提早兩年儲NCB就好重要
全新Model3 0NCB 同 40NCB個全保已經天同地
如果樓主想玩跑車, 0NCB更加有可能冇人肯保
所以比較對象唔只係NCB個percentage本身
冇實戰係講緊你十幾年都係揸同一架錢七, 或者換嚟換去都係d 5位數嘅二手車, 又唔玩高危車
我明呀
你第一句無講嘛
一開頭就淨係用你買車嘅習慣套用喺我度
話我無買過車
乜都唔講

咁喺你補充咗資料之後我已經答咗我同意你啦

人人買車都有唔同習慣
有啲人鍾意追款
半年一年就換一次車
有啲人揸車代步
出廠0首揸到湯

樓主先啱啱拎 P 你就當人地會買高危車
不過既然你個 point 都講咗出嚟
樓主應該會 get 到
咁我都唔需要再補充落去啦
補充返 出11年ractis Verso
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞