依個年代 仲有冇後生仔係唔敢投資?

257 回覆
50 Like 175 Dislike
睇你點取拾囉
如果連承包風險既勇氣都冇
咁你咪安心打份牛工算 永遠去唔到財自
呢句真
諗住成世打工就真係打一世
肯投資你人生仲有個希望
08年打亂晒成個經濟cycle 今時今日仲可以用以往個套常理去理解?15年美國準備開加息 美股跌條毛咩
就當個市會跟息口走動 佢都可以係先於加息前跌定/加後息後先跌 同賭財報一樣 你做右則交易死硬
你應該問,仲有冇後生仔投資會蝕錢
正常人一年回報10%已經算少
咪撚教壞人,教人輸錢就係你呢啲仆街
廢話到極致
一句低買高賣咪講撚完囉
你做乜春呀響度
即係先投資自己
噢(茶,燦笑)
其實好多人有投資唔講/扮無姐
同埋唔一定買股票先叫投資

身邊最多人應該係買儲蓄保,呃唔呃人唔講,但好過擺銀行做活期嘅我諗
其次就買港股ATM+公用收息股
之後就美股炒出炒入+crypto
最少人玩反而係買etf接觸過etf之後番唔到轉頭,好過你炒股出出入入
我成日都同啱啱投資啲大學生講 預咗輸先啦
送錢定投資
Btw我現實生活都無人講有投資,如果唔係啲人喺到問冧把好煩的
我敢,今年豬能左十萬唔投資果個fd 訓係度都跑贏我
不過始終都要有啲爆發性先可以打大個倉
有啲人買樓又驚 買股票又驚
真係去做定期算
唔係唔敢係冇錢
我覺得某d人既成功 唔可以作為其他人既參考
始終要睇返戈個人既成功係建基於乜野
個人推薦散戶認真去學下巴老個套價值投資觀念
持之以恆每月定期投入資金+hold一定時間(短則都2-3年)
Etf回報都可以好可觀但2800嗰啲就含bird,要買就買美國嗰啲,買大市就VOO QQQ SPY VT VTI,買行業就XLI XLF XLK SMH VNQ
關咩事 10000萬都夠玩啦
10000蚊*
投資美股 好過 驚既咪買大路野
我上年11月開咗科網倉 (MSFT TSLA GOOG NVDA APPL)
30萬鎂左右 依家食咗一半
冇錯,低買高賣,投資就係咁簡單,唔明點解仲有人返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞