百合水區再涅槃重生 - 鐘意百合請入黎吹水[6]

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
靈魂revue係浮士德反面教材嚟,非常政治唔正確
迷宮同花葉都係係度告白勁正
古川哥哥話花葉係痴男怨女
花葉迷宮閃到盲,蕉純初感就似分手炮
古川哥哥諗狩獵revue都諗得好耐
阿蕉份人執念太強,要落重藥(戀光同理)
但痴個個係香子
蕉一如既往既得純那先知既病嬌感
迷宮由頭到尾都係告白 似決定攻受之戰
長頸鹿自燃成全靈魂revue 合觀眾所願迷宮步入禮堂
睇完少歌TV了
可以將劇中劇同主線咁融合嘅動畫真係少見,比起少革主要探討少女自身同世界,少歌最後仲拉埋觀眾落水
算唔算近幾年最佳動畫
清中意既可以睇多幾次tv 先再睇rrr wsb
話少歌似少革都係講美術風格姐,故事完全兩回事
尤其古川好明顯攞左好多以前幾原常用嘅藝術象徵符號,當幾原套河童已經完全跳左出嚟做其他嘢嗰陣,古川都仲係玩緊廿年前嗰套
不過套動畫係好睇嘅,只要唔好同幾原比較就得
應該快出專輯
唔知relive舞台劇會唔會直接拎arcana篇改
重睇咗第一集,都係諗住睇埋rrr同wsb先全部睇多次
呢類動畫好多細節
第一集Karen自由落體兩次,第一次俾Hikari推,第二次自己跳落舞台揾Hikari,主客關係轉換暗示心境變化,命運嘅邂逅由此開始
無記錯呢類手法shur滑梯都出現過
Yes 好多位上落好重要 特別要留意幾時係3次
其實有睇古川哥哥訪談就知佢好博學,唔止幾原,參考好多大師
我諗應該唔止得我一個覺得少歌劇場版都仲係好有少革劇場版同企鵝罐嘅影子
話曬都係有份參與企鵝罐同百合熊製作嘅人
我就咁睇,少歌劇場版拋書包嘅味道比較重而且隱晦d,古川好想表現自己美術同學識嘅多樣性,好刻意喺套劇場版度盡量塞符號同考究
幾原相對少拋書包,好隨性咁將自己嘅喜好同主題放落動畫度,好多嘢唔需要理由
打個比喻就係,古川係學術家,幾原係美術家
拋書包係咪好事就係另一個話題,同sonny boy嗰陣差唔多
唔似既地方比似既地方多好多吧,況且兩者創作取向唔同咁比冇乜意思
入場睇既都係衝住少歌續作而唔係幾原弟子新作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞