想砌部細機行VM 求推介

32 回覆
0 Like 6 Dislike
要求如下:
1. 想行AMD (係唔係EPYC 都可以,如果Chassis 可以細就好啦)
2. 打爆RAM,底板Support 幾多就會行幾多
3. 行番而家PC 嘅風扇,因Server grade 嘅Chassis 太嘈,放喺廳個櫃頂會比屋企人D7
4. Storage 未諗好,知一定會行Internal 但唔想花太多空間,已有NAS 做iSCSI,一隻細SSD 行OS 係咪好嘅選擇?另外行SATA 碟定係SATA SSD (平啲)定SAS 碟(大啲)?未諗定,求推介。

重點係越細越好,Budget 不多也不少,性價比高重要啲。

而家行緊 4770K 加SSD 加碟s,IO 好慢,行Linux 係接受到無問題,但Windows 就慢咗少少。

lab 機?我就用緊minidesk 行exsi 6.7當lab
係呀,Lab 機,啱啱睇過最大得32Gb 同1T 唔太夠,而家4770行緊32Gb 同8T 碟
1 x AMD Ryzen™ 9 5900X
價錢:$4,399

1 x Gigabyte B550I AORUS PRO AX Mini-ITX
價錢:$1,549

1 x Crucial Ballistix 64GB (2 X 32GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$2,799

4 x WD Red Pro Nas Hard Drive WD8001FFWX 8TB 7200RPM 128MB 3.5
價錢:$11,960

2 x WD Black™ SN750 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$2,120

1 x ASUS GeForce® GT 710 DDR5 2GB
價錢:$399

1 x Seasonic Focus GX 650W 80 Plus Gold Full Modular
價錢:$899

1 x Fractal Design Node 304 Mini-ITX — Black
價錢:$698

1 x Noctua NH-U14S 140mm SSO2-Bearing CPU Cooler
價錢:$599

總計: $25,422
https://www.faroll.com/customize#MTI3MSwyODg4LDI4ODgsMzQzMywzNjM4LDM3MCwzNzcxLDQ1NzQsNTAsNTAsNTAsNTAsNTcx

其實唔知你想點。
多謝Ching 推介
我諗我會喺5900X 同5950X 之間選擇,有無可以插到4條RAM 嘅細板推介?

同埋想問,張Graphic Card 愛黎做咩…真心問
4條至八條RAM Slot, 想打爆🙏🏼
Graphic card 唔可以用番Onboard 咩?
唔好意思,Research 完
當我無講過

Max RAM Slot on Ryzen: 4
Max RAM Supported Ryzen: 64Gb
5900x冇onboard

呢d夠唔夠細? j4205 4個core,行Linux起vm行win行左年幾無問題
所以我真係唔知你想點。
又要AMD又要多核又要多RAM大storage又要細機箱。

顯示卡一定走唔甩。如果要integrated,宜家AMD只有5700G, 但得8核。
但GPU我求其加落去,其實最好你買二手都得。

然後5950X,得掛....。我5900X係B550I用Linux都有已經一堆MCE error然後仲有時會soft lockup CPU stuck然後直頭hang左係度. 要Cruve optimizer加電壓先好似解決到。用5800X果陣都冇事...換左兩粒5900X都係咁。

ITX板得64GB, MATX/ATX先上到128GB.

有興趣留tg俾我砌,我好有興趣知呢部出黎會係點
如果你想搞homelab不如用asrock rack啲板 有ipmi 正式支援ecc 10gb 有內顯
即刻跛...
Ryzen除咗G尾 都冇igpu
屌你啦,樓主話要性價比高丫麻,MSI共碩都二千蚊啦,VRM又差唔多,淨係多個Type-C header但機箱又冇Type-C插,咁Gigabyte有咩問題呢?
AMD chipset底板要炒都炒Agesa先啦,幾時輪到Gigabyte. 呢塊板我砌左幾部機high-end 到 low-end都砌過。有親問題都係用家問題。
冇錯Gigabyte係有某D產品Quality差d, 但一間大公司唔唔通樣樣野都即刻跛咩,如果係咁一早執撚左啦。
即刻跛人講你又講用下個腦思考下先啦先啦。
樓主唔鍾意咪換MSI囉,ITX間間廠都係一款之麻。冇所謂咪事但撚囉。
我就係見過即刻跛樣樣嘢都係鳩(去到唔同地方可以壞唔同嘢,dual bios全炒),所以先唔會推佢

itx性價比高應該要買屎眼石啦
邊忽性價比高呢請問?佢有好d VRM? U RAM SSD擺落去會行快d?
deskmini x300 64gb ram + 5700G?

其實你個hardware要求有幾大?
某D差炸咩??
人生買過3件技嘉野 1件一買有問題 1件1個月內壞 1件3個月內壞
有冇資格叫即刻跛
你乜野壞我咁多技嘉野咁耐都冇事。
板 mon 空冷
板都出事?
都算耐用 3個月先收皮
隻mon 未過1個月收左皮
出咩事先?Mon我都聽過。
板燒左
mon未知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞