點解恒大單野唔可以印銀紙找數解決?

248 回覆
161 Like 7 Dislike
大是大非警告⚠️
計埋外債嘅話 淨外儲得返7000零億
咁樣變國企銀行收檔
中國第一美債大國架

你一係沽美債囉
咁樣諗真係搞笑
恒大係一間私人企業,唔係國企
你估真係老奉要救?

因為有機會令到社會唔和諧,會影響咗翠翠有效統治,共產黨先會有限度,叫出下手幫下

間間私人公司唔掂要救,唔駛訓咩
係咩?願聞其詳
我覺得就唔救,只會拖
要救嘅一早救咗啦,洗搞到一鑊泡先救咩
等於拜登唔會依家先話要美軍重返阿富汗
第二,日本做返第一有幾年
咁易搞掂就搞掂咗啦一早 傻西
恒大冇錢關中共咩事
私企冇錢就要政府埋單?
好似海洋公園咁一句冇錢然後開口事但扔份垃圾prposal就要拎50億,跟住政府都照俾?
開公司咁容易我都去開一間。請夠幾萬人然後就大政府同佢講你唔注資幫拖就幾萬人失業。

咪由佢破產囉~
順便震下個樓市,反正政策係房住不炒

學得香港政府咁,D房屋政策搞到成pat屎咁,依家搞個劏房管制都唔湯唔水咁,又話咩要保障雙方業主同租客利益。
收皮啦!成個劏房管制就係因為現行政策完全保障唔到租客利益先提出,無啦啦又保咩障業主。
仲有個D起屋要先研究幾年咁L耐、搵地有環團L反對下又縮沙個D,簡直無眼睇。

利申唔係住劏房
第一,增加貨幣供應量會導致inflation;
第二,你今次救左喱間,下次第二間出事又印銀紙bailout 佢?咁bailout 既準則同底線係邊?而且間公司覺得政府點會又得自己死,佢咪唔改善自己本身問題甚至進一步進行更多risky 既investment囉。一個健康既市場應該profit orientated, 唔應該下下靠政府救
多左錢係市場流通 錢流到人/公司手上會攞黎買野 相對需求大左 價格上升去平衡番個供求 = 通漲

正解?
印住啲假錢先
唔係,而家已經係救緊

所謂救,唔係單單拎錢出嚟注資入去先叫救
救有各種唔同方法,力度深淺唔同程度

叫省政府成立專家組去access成間公司已經係救緊
共產黨叫所有債權人到期唔好追數住,hold住先,已經仲好過俾300億含大,300億對成2萬億街數都唔幫到啲乜
因為中國係獨裁

係要用美國個套睇中共
一國兩制中共咪又係咁搶香港外匯
毅進星 100
可以印
但點解係印俾你
我覺得依啲叫拖
擺多幾年恒大都還唔到
但佢班債主就爆哂煲,金融機構都有一大項債權人
馬雲副身家都有啦
所以佢有一種技能叫河蟹
唔會救,反而俾借口中共鐵拳打大嘅私人公司
人仔債可以印銀紙或電子化解決write off.
但美元債點搞?
係咪除左招行,全部銀行都有借
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞